Otkrivanje spomen-obilježja mjesta masovne grobnice "Daljski Atar - Glogovac"

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U mjestu Daljski Atar – Glogovac u općini Erdut otkriveno je spomen-obilježje na mjestu masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata.

Mjesto masovne grobnice nalazi se u Daljskom Ataru, u predjelu Glogovac nasuprot željezničkoj postaji "Dalj". Žrtve su bile bačene u bunar uz poljski put, a ekshumacijom izvršenom 1998. godine iz grobnice su ekshumirani posmrtni ostaci 23 osobe.

U ime Ministarstva branitelja svečanosti otkrivanja spomen-obilježja prisustvovali su ministar branitelja Predrag Matić, pomoćnica ministra na čelu Uprave za skrb o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji Nevenka Benić te načelnica Sektora za traženje osoba zatočenih i nestalih u Domovinskom ratu Višnja Bilić.

Ceremonija otkrivanja spomen-obilježja započela je himnom Republike Hrvatske i minutom šutnje za sve žrtve, nakon čega su se okupljenim građanima obratili Dario Vulić, zamjenik načelnika općine Erdut, Dragan Vulin, zamjenik župana Osječko-baranjske županije, Predrag Matić, ministar branitelja, Domagoj Hajduković, izaslanik Hrvatskog sabora i Vinko Kovačić, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske.

Ministar Matić je u svome obraćanju istaknuo: "Ovaj obelisk nas podsjeća na svo bezumlje rata. Također, podsjeća nas da kao žrtva možemo oprostiti, ali da ne smijemo zaboraviti."

Na području Osječko-baranjske županije otkriveno je 16 mjesta masovnih grobnica, od ukupno 148 mjesta u Republici Hrvatskoj, dok sudbina 75 osoba s područja ove županije, nestalih u periodu 1991./1992. godine, još uvijek nije poznata. Spomen-obilježje otkriveno u Daljskom Ataru " Glogovcu je 63. takvo koje je Republika Hrvatska postavila u znak sjećanja na žrtve ratnog stradanja.

Nakon prigodnih obraćanja, spomen-obilježje su otkrili ministar Matić i Željko Albert, sin Helene i Gjure Alberta ekshumiranih iz masovne grobnice.

Svečanost otkrivanja spomen-obilježja završena je molitvom i polaganjem vijenaca.

Pisane vijesti