Identifikacija posmrtnih ostataka

Slika /arhiva/galerije/DSC_0006.jpg

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja organizirala je u srijedu, 27. studenoga 2013. godine na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu identifikaciju posmrtnih ostataka na koju su pozvane obitelji 10 žrtava ekshumiranih iz masovnih i pojedinačnih grobnica na području Republike Hrvatske te posmrtnih ostataka pronađenih i preuzetih iz Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Identifikaciji su prisustvovali ministar branitelja Predrag Matić i pomoćnik ministra Ivan Grujić. Ministar branitelja obratio se obiteljima žrtava: "Za vas je gotova potraga koja je trajala 20 godina. Brojka od 1684 nestale osobe danas će biti smanjena. Mi ćemo nastaviti ovaj mukotrpan posao sve dok se ta brojka ne svede na nulu."

Prilikom identifikacije konačno su identificirani posmrtni ostaci šest žrtava. Od šest identificiranih žrtava, četiri su hrvatski branitelji, a dvije civili. Posmrtni ostaci dviju osoba ekshumirani su na području Osječko-baranjske županije, jedne osobe na području Dubrovačko-neretvanske županije, dviju osoba na području Bosne i Hercegovine te jedne osobe s područja Republike Srbije.

Nakon provedene identifikacije, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja još uvijek traži 1678 nestalih osoba, od kojih 947 čine osobe nestale 1991/92. godine, dok 731 čine osobe nestale 1995. godine

Pisane vijesti