Održano 27. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Mariju Bistricu

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Listopad/IMG-20191007-WA0014.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Oko 3500 hodočasnika sudjelovalo je na 27. hodočašću Hrvatske vojske, policije i branitelja u nacionalnom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici

U nacionalnom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici u nedjelju, 6. listopada 2019. održano je 27. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja na kojem je sudjelovalo oko 3500 hodočasnika, među kojima više od 1500 hrvatski branitelja i članovi njihovih obitelji.

Uz brojne pripadnike Hrvatske vojske, policije i hrvatske branitelje te članove obitelji poginulih, nestalih, preminulih i stradalih hrvatskih branitelja, na hodočašću su sudjelovali predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednici Vlade, ministar obrane Damir Krstičević,i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih  snaga RH general zbora Mirko Šundov, glavni ravnatelj policije Nikola Milina te predstavnici braniteljskih udruga, kao i drugi hodočasnici.

Tradicionalno hodočašće organizirao je Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj, a zapovjednik ovogodišnjeg hodočašća bio je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli.

Koncelebriranu misu predvodio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, koji je u svojoj propovijedi istaknuo kako je vjera temelj života i otvara put ljubavi. „Svima nam je u živom sjećanju primjer naših hrvatskih branitelja kojima su izvor snage bile krunica oko vrata i vjera u srcu. I mi bismo željeli imati takvu vjeru – čvrstu, jasnu, nepokolebljivu“, kazao je biskup, prisjetivši se i blaženog Alojzija Stepinca kao progonjenog pravednika koji je živio od vjere i postao primjerom i svjedokom vjere za sve Kristove učenike.

„Od nas ovdje, hodočasnika u Gospinome svetištu, vojnika, policajaca, kulturnih i javnih djelatnika, svećenika i biskupa, svih bez iznimke, očekuje se profesionalna zauzetost i predanje u svome zvanju i poslanju. Naša služba, naše služenje, ne odražava se samo na nas osobno, nego na čitav narod. Vaša profesionalna vojna, policijska, društvena djelatnost, ako je prožeta ljubavlju, postaje vaš put posvećenja“, poručio je biskup Bogdan.

 „Evo nas i ove godine ovdje, u Svetištu u Mariji Bistrici, Hrvatska vojska, hrvatska policija i hrvatski branitelji u zajedništvu sa svojim narodom, došli smo se pomoliti da nam Bog podari snage, mudrosti, razuma da se možemo suočavati i nositi sa svakodnevnim izazovima“, izjavio je tom prigodom ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izrazivši zadovoljstvo velikim odazivom hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji koji su pristigli u Mariju Bistricu s više od 20 autobusa iz cijele Hrvatske.

„Okupili smo se ovdje u zajedništvu, s ciljem kako bismo se i na ovom svetom mjestu međusobno ohrabrili i pomolili se za one najveće izazove koji danas muče hrvatske branitelje, a to su ponajprije zdravstveni problemi“, kazao je ministar Medved, podsjetivši na napore koje Ministarstvo hrvatskih branitelja i Vlada RH ulaže u cilju poboljšanja kvalitete zdravlja hrvatskih branitelja.

„Dakako, tu je niz otvorenih pitanja vezanih uz statuse koje kontinuirano rješavamo, posebno ističemo i sve što činimo u pronalasku naših nestalih osoba, to je prioritet svih prioriteta, kao i sva druga otvorena pitanja, suočavamo se s njima i rješavamo ih, ali važno je naglasiti – u zajedništvu s hrvatskim braniteljima“, poručio je Medved.

Tijekom hodočašća ministar Medved susreo se s obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te sa stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima. Nakon misnog slavlja održan je Križni put na Bistričkoj kalvariji, čime je završeno ovogodišnje hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja u Mariju Bistricu.


Foto: MORH /J. Kopi
 
 

Pisane vijesti