Održana tribina o međusektorskoj suradnji u području rješavanja pitanja nestalih osoba

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Prosinac/Sastanak_UZN/DSCN3741.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava u Ministarstvu hrvatskih branitelja 10. prosinca 2019. održana je tribina pod nazivom “Međusektorska suradnja u području rješavanja pitanja nestalih osoba“

Na tribini o međusektorskoj suradnji u području rješavanja pitanja nestalih osoba izraženo je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i iskazana potreba za daljnjim inteziviranjem procesa.

Uz predstavnike Ministarstva, na tribini su sudjelovali predstavnici udruga iz Domovinskog rata koje okupljaju članove obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civila te državnih tijela nadležnih za to pitanje.

U ime Ministarstva hrvatskih branitelja i ministra Tome Medveda sudionike tribine pozdravio je pomoćnik ministra Stjepan Sučić, čelnik Uprave za zatočene i nestale, a u ime nositelja programa predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir. Obostrano je izraženo zadovoljstvo dosadašnom suradnjom, a predstavnici udruga posebno su pohvalili rad Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja.

U sklopu tribine predstavnici udruga govorili su o pitanju nestalih osoba iz perspektive članova obitelji, a iz perspektive institucija na tu temu izlagali su predstavnici Povjerenstva Vlade RH i Uprave za zatočene i nestale MHB-a.

Kroz izlaganja i diskusiju o dosadašnjim iskustvima i postignućima te zakonskim okvirima i problemima s kojima se susreću obitelji i institucije u nastojanju rješavanja pitanja nestalih osoba, prepoznata je potreba nastavka i intenziviranja suradnje, kao i daljnjeg korištenja svih mehanizama radi postignuća zajedničkih ciljeva.

Tribina je održana u sklopu programa zajedničkih aktivnosti koje udruge provode uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a uz predstavnike Saveza u provedbi programa sudjeluju predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata.

Tim je povodom organizirana i tribina  “Branitelji i stradalnici u Domovinskom ratu i 28 godina poslije“ te radionica “Umrežavanje NVO s ciljem doprinosa procesu rješavanja pitanja nestalih osoba“, održane također u Zagrebu 10. i 11. prosinca 2019. godine.

Uprava za zatočene i nestale MHB-a još uvijek traga za 1468 osoba nestalih tijekom Domovinskog rata i posmrtnim ostacima 404 osobe za koje nije poznato mjesto ukopa, što je ukupno 1872 osobe za koje se vodi postupak traženja.

Pisane vijesti