Održana osma sjednica Vladinog Povjerenstva

Slika /FOTOGRAFIJE/Listopad/Povjerenstvo Vlade RH -groblja/Vladino povjerenstvo.JPG

U Ministarstvu hrvatskih branitelja održana je osma sjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i groblja poslijeratnog razdoblja.

Pod predsjedavanjem zamjenika predsjednika Povjerenstva, pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Stjepana Sučića, na sjednici se, između ostalog, razgovaralo o planovima obilježavanja za predstojeću 2018. godinu.

Članovi Povjerenstva usuglasili su tekst natpisa za spomen-obilježje već istražene lokacije „Vaganac“ u općini Plitvička Jezera koji će biti poslan na verifikaciju nadležnim službama Hrvatskog instituta za povijest i Hrvatskog državnog arhiva, a pokrenute i su i pripremne radnje za njegovo podizanje.

Pomoćnik ministra Stjepan Sučić ovom je prilikom podnio Izvješće o radu Ministarstva u predmetnom području u proteklom razdoblju. U nadolazećem razdoblju, Ministarstvo hrvatskih branitelja provest će terenska istraživanja, probna iskapanja i ekshumacije mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica na zagrebačkom području, a po njihovoj provedbi i utvrđenom točnom broju ekshumiranih posmrtnih ostataka pristupit će se i odljevu novog spomen-obilježja.

Članovi Povjerenstva za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i groblja poslijeratnog razdoblja raspravljali su i o mogućnostima povlačenja bespovratnih sredstava iz EU fondova za potrebe provedbe projekata u ovom području, o čemu će zatražiti detaljnije informacije od nadležnih službi.

Pisane vijesti