Ministarstvo i HPB u suradnji za povoljnije stambene kredite

  • Slika /FOTOGRAFIJE/Listopad/HPB Protokol o suradnji/DSCF2210.JPG
  • Slika

Ministarstvo hrvatskih branitelja i Hrvatska poštanska banka u utorak, 3. listopada 2017. godine, potpisali su Protokol o stambenom kreditiranju hrvatskih branitelja i članova obitelji stradalih, zatočenih ili nestalih branitelja iz Domovinskog rata.

Protokolom, koji su u središnjici HPB-a potpisali ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić, je utvrđeno kako će uvjeti stambenih kredita hrvatskim braniteljima i članovima obitelji stradalih uvijek biti među najpovoljnijima iz ponude HPB-a.
 
Predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić zahvalio je Ministarstvu hrvatskih branitelja na prilici da sudjeluju u programu čiji je cilj kvalitetno rješavanje stambenog pitanja branitelja i članova njihovih obitelji. „Ova  suradnja predstavlja korak naprijed kojim se HPB obvezuje da će branitelji u našoj banci uvijek imati najpovoljnije uvjete. Mislim da je prirodno da je prvi partner u ovom programu Hrvatska poštanska banka koja s Ministarstvom surađuje već 20 godina“, zaključio je.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je kako je stambeno zbrinjavanje hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata jedan od važnijih ciljeva Ministarstva, posebno kada se radi o hrvatskim ratnim vojnim invalidima kojih je više od 11 tisuća stambeno nezbrinuto. „Ova mjera, kao i niz drugih, ima za cilj riješiti broj stambeno nezbrinutih hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u što je moguće kraćem vremenskom periodu na odgovarajući način. Sporazumom će se omogućiti još bolji i kvalitetniji uvjeti i usluge koje će HPB pružiti hrvatskim braniteljima, hrvatskim ratnim vojnim invalidima i stradalnicima Domovinskog rata", rekao je ministar i dodao kako će zahvaljujući ovom Protokolu braniteljska populacija moći zatvoriti ranije dobivene kredite u drugim bankama koji imaju nepovoljnije uvjete od onih koje će im omogućiti HPB.  „U suradnji s Hrvatskom poštanskom bankom očekujemo intenziviranje stambenog zbrinjavanja“, poručio je.
 
Osim osiguranja povoljnijih kreditnih uvjeta članovima obitelji smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i svim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata,  hrvatski ratni vojni  invalidi koji obročno otplaćuju dodijeljene stanove moći će prilikom zaključenja ugovora o stambenom kreditu kao instrument osiguranja staviti hipoteku na stanove u vlasništvu Republike Hrvatske, pod uvjetom da se odobrenim stambenim kreditom u cijelosti podmiri kupoprodajna cijena stana. Ministarstvo hrvatskih branitelja će tako dobiti dodatna financijska sredstva za daljnje stambeno zbrinjavanje stradalničke populacije, a HRVI će steći vlasništvo stana i ostvariti mogućnost za dobivanje dodatnih kreditnih sredstava za njegovo uređenje, pod prihvatljivim uvjetima u odnosu na druge ciljane skupine.
 
Također, HRVI koji se nalaze na važećoj listi prvenstva za dodjelu stambenog kredita ili financijske potpore za kupnju ili izgradnju prve nekretnine zaključenjem stambenih kredita, ne gube pravo na stambeno zbrinjavanje pri Ministarstvu hrvatskih branitelja, ako su to pravo imali po važećem Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji u trenutku zaključenja ugovora o kreditu. To znači da pod ovim prilagođenim kreditnim uvjetima HRVI mogu rješavati svoje stambeno pitanje, a kasnije sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja u cijelosti zatvoriti ili djelomično prelomiti zaključeni ugovor o stambenom kreditu.
 
Ministarstvo hrvatskih branitelja i Hrvatska poštanska banka će u narednih nekoliko dana regulirati i objaviti konkretne uvjete za mogućnost ostvarivanja stambenih kredita. 

Pisane vijesti