Održana 3. sjednica Vlade RH za zatočene i nestale

Slika /FOTOGRAFIJE/Ilustracije/nestali.JPG

Uz pregled najznačajnijih aktivnosti i stanja nestalih osoba, na sjednici je raspravljano o predstojećim aktivnostima kako bi se povećala učinkovitost u rješavanju slučajeva osoba nestalih u Domovinskom ratu

Na poziv i pod predsjedanjem predsjednika Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale, pomoćnika ministra hrvatskih branitelja nadležnoga za Upravu za zatočene i nestale gospodina Stjepana Sučića, u sjedištu Ministarstva hrvatskih branitelja u Zagrebu, 7. ožujka 2018. godine održana je 3. sjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale.

Uz pregled najznačajnijih aktivnosti i stanja nestalih osoba, na sjednici je raspravljano o predstojećim aktivnostima kako bi se povećala učinkovitost u rješavanju slučajeva osoba nestalih u Domovinskom ratu.

Povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale, kao stručno i savjetodavno međuresorno tijelo Vlade Republike Hrvatske za pitanja zatočenih i nestalih osoba u Domovinskom ratu osnovano je, na inicijativu Ministarstva hrvatskih branitelja, Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 4. svibnja 2017. godine, dok su Rješenjem Vlade Republike Hrvatske od 14. lipnja 2017. godine imenovani predsjednik, članovi i tajnica Povjerenstva. Imajući u vidu značaj pitanja i nestalih i njegovu složenost koja zahtijeva međuresorni pristup, temeljna je zadaća Povjerenstva davanje mišljenja, prijedloga i stručnih obrazloženja Vladi Republike Hrvatske o pitanjima iz područja traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu. 

Uz predstavnike Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja koja ima vodeću ulogu u traženju osoba nestalih u Domovinskom ratu, Povjerenstvo čine predstavnici svih tijela i ustanova uključenih u proces traženja nestalih osoba - Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva zdravstva, Državnoga odvjetništva, sigurnosnih agencija, Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskoga fakulteta u Zagrebu te Hrvatskog Crvenoga križa.

Pisane vijesti