Održana 15. regionalna konferencija o nestalim osobama

Slika /FOTOGRAFIJE/2018/8 Kolovoz/Konferencija - nestali- Sarajevo/Sarajevo 28-8-2018.jpg

Pod nazivom „Gdje je…“, u utorak 28. kolovoza 2018. godine, u Sarajevu je održana 15. Regionalna konferencija o rješavanju sudbina nestalih osoba na području bivše Jugoslavije 

Na Konferenciji organiziranoj s ciljem informiranja obitelji nestalih osoba o stanju rješavanja pitanja osoba nestalih u oružanim sukobima na području bivše Jugoslavije sudjelovali su predstavnici udruga obitelji nestalih osoba okupljenih u Regionalnu koordinaciju udruga obitelji nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije, predstavnici tijela nadležnih za traženje nestalih osoba, tužiteljstava Bosne i Hercegovine i Republike Srbije te međunarodnih organizacija – Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) i drugi uzvanici. Konferenciji je nazočio i predsjednik Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale te čelnik Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić.
 
Konferenciju je organizirala Regionalna koordinacija udruga obitelji nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije kako bi neposrednim i konstruktivnim dijalogom svih sudionika identificirali mehanizme za ubrzavanje rješavanja sudbina nestalih osoba te putem sredstava javnoga priopćavanja osvijestili javnost o težini boli s kojom se nose obitelji tijekom dugogodišnjeg razdoblja neizvjesnosti.

U svom obraćanju skupu, predsjednik Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale i čelnik Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja Stjepan Sučić apostrofirao je kako Republika Hrvatska kontinuirano provodi aktivnosti usmjerene na rješavanje pitanja osoba nestalih u Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj uz postojano unaprjeđenje metodologije rada. Izvijestio je kako su intenzivirane sve aktivnosti usmjerene na rješavanje slučajeva nestalih osoba u 2018. godini. Međutim, usprkos svim naporima, Republika Hrvatska danas još uvijek traga za 1.922 svoja nestala državljana/građana. Pomoćnik ministra Stjepan Sučić zaključio je kako je napredak u rješavanju sudbine osoba nestalih 1991./92. godine moguće očekivati tek punom suradnjom Republike Srbije - otvaranjem vojnih arhiva, pro-aktivnijim pristupom u istraživanjima slučajeva masovnih nestanaka i učinkovitijim istragama ratnih zločina.

S ciljem povećanja djelotvornosti i učinkovitosti procesa traženja, Regionalna koordinacija je donijela zaključke koje će uputiti svim mjerodavnim čimbenicima u Republici Hrvatskoj, uz apel javnosti da svoja saznanja podijele s nadležnim tijelima kako bi nakon teških i neizvjesnih godina iščekivanja, obitelji saznale istinu o sudbini svojih najbližih.

Pisane vijesti