Održan treći sastanak Skupine za nestale osobe

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Lipanj/Treći sastanak Skupine za nestale osobe/20190614_102759.jpg
  • Slika

Sastanak je organiziran u svrhu rasprave o dosadašnjoj provedbi odredaba Okvirnog plana ​za rješavanje pitanja nestalih osoba iz sukoba na području bivše Jugoslavije

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić nadležan za Upravu za zatočene i nestale sudjelovao je na trećem sastanku Skupine za nestale osobe održanom 14. lipnja 2019. u Podgorici (Crna Gora), u sklopu provedbe odredaba „Okvirnog plana za rješavanje pitanja nestalih osoba iz sukoba na području bivše Jugoslavije“. 

Uz predstavnike Uprave za zatočene i nestale, na sastanku su sudjelovali i drugi članovi Skupine za nestale osobe: predstavnici Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, Komisije za nestale osobe Crne Gore, Komisije za nestala lica Republike Kosovo i Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije. Sastanku je nazočila i predstavnica Vlade Ujedinjene Kraljevine te je prilikom obraćanja pozdravila dosadašnje napore učinjene s ciljem pronalaska preostalog broja nestalih osoba uz izraze podrške daljnjoj provedbi odredaba Okvirnog plana.

Treći sastanak Skupine za nestale osobe organiziran je sa svrhom rasprave o dosadašnjim rezultatima u procesu traženja nestalih osoba u sklopu provedbe odredaba Okvirnog plana te modalitetima izvješćivanja o postignutom napretku koje se predviđa održati u kontekstu predstojećeg summita zemalja Berlinskog procesa u Poznanu u srpnju 2019. godine. Pomoćnik ministra Stjepan Sučić je tijekom sastanka ponovio kako je Republika Hrvatska kao punopravna članica Europske unije prihvatila savjetodavnu ulogu te puno sudjelovanje u Okvirnom planu kao mehanizmu multilateralne suradnje koji može biti od dodatne vrijednosti bilateralnoj suradnji kao ključnom i nezamjenjivom mehanizmu suradnje u procesu traženja nestalih osoba.

Podsjetimo, na summitu država Berlinskog procesa održanom u Londonu, u srpnju 2018. godine, prvi je put uvršteno pitanje rješavanja sudbina nestalih osoba te su predsjednici vlada Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Italije, Kosova, Makedonije, Njemačke, Poljske, Srbije i Slovenije te Ujedinjene Kraljevine potpisali Zajedničku deklaraciju o nestalim osobama kojom su potvrdili predanost naporima u pronalaženju preostalih 12.000 osoba nestalih na području država nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

Pisane vijesti