Održan sastanak u vezi grobnog mjesta za pokop posmrtnih ostataka žrtava ekshumiranih iz jame Jazovke

Slika /FOTOGRAFIJE/Jazovka/20210708_173553.jpg
Na prvom sastanku za dogovor oko grobnog mjesta za pokop posmrtnih ostataka žrtava ekshumiranih iz jame Jazovke, koji je održan 8. srpnja 2021. godine u Ministarstvu hrvatskih branitelja, započet je dogovor oko najboljeg rješenja za lokaciju grobnog mjesta posmrtnih ostataka ekshumiranih iz jame Jazovke. Sastankom je predsjedao potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved  uz ravnateljicu Uprave za zatočene i nestale Ivonu Paltrinieri sa suradnicama.

Sukladno prethodnom dogovoru, ovim sastankom pristupilo se zajedničkom usuglašavanju lokacije izgradnje grobnog mjesta s jedinicom lokalne samouprave Općinom Žumberak, crkvenom zajednicom i udrugama koje njeguju sjećanje na žrtve Jazovke, kako bi one na dostojanstven način bile pokopane.

Kroz kvalitetan i konstruktivan razgovor svi sudionici su iznijeli svoje viđenje ove teme te je zaključeno kako će se postupak usuglašavanja točne lokacije grobnog mjesta nastaviti nakon što se utvrde tehničke mogućnosti gradnje na tom području, a u skladu sa svim propisima koji reguliraju predmetnu tematiku.

Naime, Ministarstvo hrvatskih branitelja je u srpnju 2020. godine provelo speleološko istraživanje i ekshumaciju posmrtnih ostataka iz jame Jazovke. Ekshumacija posmrtnih ostataka je provedena temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i sudskog naloga izdanog od strane nadležnog Županijskog suda u Zagrebu, a tijekom 5 intenzivnih radnih dana ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje 814 osoba. Nakon provedene ekshumacije, te još jednog detaljnog pregleda jame, kako bi se utvrdilo jesu li svi posmrtni ostaci izvađeni, posmrtni ostaci su prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb gdje slijedi njihova antropološka obrada, a nakon toga i pokop.

Pisane vijesti