Održan sastanak Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale i Komisije Vlade Republike Srbije za nestala

  • Slika /Arhiva/slike/DSC_0251.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar branitelja Predraga Matić u subotu, 7. rujna, u Islamskom centru u Rijeci prisustvovao je otkrivanju spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Bošnjacima.

Sastanku su prisustvovali pomoćnik ministra branitelja i predsjednik Povjerenstva Vlade RH za zatočene i nestale Ivan Grujić, zamjenica državnog odvjetnika RH i članica Povjerenstva Jasmina Dolmagić, izvršni predsjednik Hrvatskog crvenog križa i član Povjerenstva dr. Nenad Javornik, tajnica Povjerenstva Višnja Bilić i predstavnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Ana Puljić Žunjić te predsjednik Komisije Vlade Republike Srbije za nestala lica Veljko Odalović, viši savjetnik u Tužilaštvu za ratne zločine u Republici Srbiji i član Komisije Milan Bekan, voditeljica Odsjeka za nestale u Komesarijatu za izbjeglice Zorica Avramović, rukovoditeljica Službe traženja u Crvenom krstu Srbije Gordana Radukić te predstavnici Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) i predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Okupljeni predstavnici dviju zemalja istaknuli su rješavanje pitanja nestalih osoba kao pitanje od posebne važnosti za obitelji nestalih i kao svojevrstan doprinos jačanju dobrosusjedskih odnosa.

Na danas održanom sastanku predstavnici Povjerenstva i Komisije iznijeli su trenutno stanje na području nestalih osoba te su izvijestili o poduzetim aktivnostima u odnosu na preuzete obveze, a tema rasprave bile su još uvijek otvorena pitanja između Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Dogovoreni su konkretni mehanizmi buduće razmjene podataka i informacija s ciljem usklađivanja popisa nestalih osoba prema standardima i kriterijima Međunarodnog odbora Crvenog križa. Obostrano su razmijenjene dostupne informacije koje će se u narednom razdoblju podvrći provjeri te su dogovorena zajednička terenska izviđanja.

Rješavanje otvorenih pitanja ključno je za značajniji napredak u pronalasku nestalih osoba. Iako je taj proces do sada tekao sporo, postignut je određeni napredak, posebice kada je u pitanju povrat jednog dijela dokumentacije iz Vukovarske bolnice te nedavno lociranje masovne i sekundarne grobnice u Sotinu.

Republika Srbija izrazila je spremnost za poduzimanjem svih potrebnih aktivnosti u rješavanju otvorenih pitanja koja su bila predmet današnje rasprave.

U svrhu kontinuirane suradnje i intenziviranja rada na prikupljanju i provjeri informacija te izvještavanja o poduzetim aktivnostima uključene strane najavile su sljedeći sastanak za tri mjeseca u Beogradu.

Pisane vijesti