Obilježena godišnjica pokolja u Kusonjama

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2023/Kusonje - Pakrac/376532089_852130696917921_8044375099815116572_n.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na današnji dan prije 32 godine u Kusonjama se dogodio jedan od najtežih zločina u Domovinskom ratu. Ubijena su dvadesetorica pripadnika bjelovarske A satnije Zbora narodne garde, nakon što su upali u četničku zasjedu. 

U Kusonjama je danas odana počast stradalim hrvatskim braniteljima koji su živote na Oltar Domovine položili na blagdan Male Gospe prije 32 godine. 

Hrvatski branitelji upali su u četničku zasjedu u Kusonjama i utočište su pokušali pronaći u kući na broju 55, ali ona je postala poprište jednog od najstrašnijih zločina u Domovinskom ratu. Hrabri branitelji, ne želeći se predati, ostali su u kući uz svoje stradale ratne prijatelje sve dok ona nije raznesena, nakon čega su je bili prisiljeni napustiti, a agresori su tada nad njima izvršili masakr.

Obitelji poginulih branitelja gotovo šest mjeseci su živjele u agoniji ne znajući za posljednje počivalište svojih najmilijih, sve dok nije otkrivena prva masovna grobnica u Domovinskom ratu – masovna grobnica u Rakovu potoku.

Zločin se na istom mjestu dogodio dvije godine kasnije, 1993. godine, kada su članovi obitelji i ratni prijatelji stradalih s cvijećem i svijećama svojim poginulima došli odati počast te su tada stradali od podmetnute mine. U tom je napadu stradalo troje hrvatskih branitelja.

Ministar Tomo Medved odao počast stradalima

Danas je uz članove obitelji poginulih, hrvatske branitelje i predstavnike udruga iz Domovinskog rata, izaslanika predsjednika Hrvatskoga sabora zastupnika Antu Deura, biskupe i svećenstvo, predstavnike regionalnih i lokalnih jedinica i građane okupljene u tuzi za stradalima, počast odao i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Sjećanje na stradale započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te je nastavljano Mimohodom istine te komemoracijom na spomen-području. Održan je i maraton „Heroji ne umiru“ od Bjelovara do Kusonja dug 82 kilometra.

"Mjesto na kojem je podnesena strahovita žrtva za slobodu koju danas imamo"

Ministar Tomo Medved je istaknuo da su Kusonje mjesto koje moramo posjećivati, mjesto na kojem se pisala hrvatska povijest i mjesto gdje je podnesena strahovita žrtva u Domovinskom ratu za slobodu koju danas imamo.

„Hrabrost, patnja i mučeništvo oslikava ovo mjesto i sve što se ovdje događalo.  Zbog svih teških godina koje smo proživjeli, zbog svih žrtava koje su položene na oltar domovine, na nama je da pamtimo, da podsjećamo i da upozoravamo“, rekao je ministar Medved i dodao da su branitelji u Kusonjama ostali uz svoje umrle prijatelje , čime su pokazali lojalnost, zajedništvo i hrabrost, i upravo su te vrijednosti  dovele hrvatski narod do pobjede u Domovinskom ratu.

"Bilo je časno, da časnije nije moglo biti"

Prigodnim riječima nazočnima se obratio i Mladen Sabolović, predsjednik Kluba veterana A satnije Bjelovar, rekavši kako je u ratu bilo teško, da teže nije moglo biti, ali bilo je i časno da časnije nije moglo biti. „Stojimo na ovom svetom i tužnom, a opet ponosnom mjestu već 32. put. Toliko je godina prošlo od tragedije, ali i prkosa te hrabrosti. Koliko je samo suza proliveno, molitvi izgovoreno i riječi upućeno za spokoj naših duša, da počivaju u miru poslije svih patnji i žrtava koje su podnesene. Ponajprije za svoju voljenu Republiku Hrvatsku, ali i za svoje najmilije, za slobodu i neovisnost, za sve nas“, rekao je hrvatski branitelj Sabolović.


Foto: Pakrački list

Pisane vijesti