Obilježena 32. godišnjica pogibije generala Blage Zadre i pukovnika Alfreda Hilla

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2023/32_Blago Zadro i Alfred Hill/MHB Vukovar 16.10.2023.__0012.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Oni koji promišljaju otići negdje drugdje tražiti perspektivu, neka prije no što odu dođu ovdje, neka se poklone Blagi Zadri i promisle o svojoj odluci. Ako su on i hrabri hrvatski branitelji u gotovo nemogućim okolnostima ostali ovdje, branili Lijepu Našu i ginuli za nju, onda se očekuje da naši mladi ulože toliko napora i pronose istinu o Domovinskom ratu, o stvaranju i obrani naše domovine“, poručio je ministar Medved

Odavanjem počasti na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru počelo je obilježavanje 32. godišnjice pogibije general-bojnika Blage Zadre, ratnog zapovjednika obrane Borova naselja, i pukovnika Alfreda Hilla, prvog zapovjednika Vojne policije u Vukovaru.

Uz članove obitelji generala Zadre i pukovnika Hilla i branitelje Vukovara, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na njihove grobove počast su odali izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika RH brigadir Ivica Kranjčević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Nikola Mažar, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, gradonačelnik Vukovara i saborski zastupnik Ivan Penava te izaslanstva iz Bosne i Hercegovine.

S njima su bili i predstavnici Hrvatske vojske i policije, polaznici Zapovjedno-stožerne škole "Blago Zadro" Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i pripadnici Pukovnije vojne policije, koji su tim povodom proveli višednevnu pješačku hodnju od Zagreba do Vukovara, te predstavnici udruga iz Domovinskog rata.

Ministar Medved izjavio je nakon polaganja vijenaca kako je Blago Zadro sa svim svojim osobinama koje su ga krasile, na tragu vizije i ideje predsjednika Tuđmana sa težnjom i pozivanjem na realizaciju toga programa, zagovarao takav pristup želeći neovisnu i samostalnu Republiku Hrvatsku.

"Aktivno se uključio i prije prvih demokratskih izbora pozivajući narod na izlazak na izbore, osnivajući Hrvatsku demokratsku zajednicu. Neizmjerno smo zahvalni Blagi Zadru i pukovniku Alfredu Hillu na svemu onome što su učinili", poručio je Medved. Budući naraštaji, naglasio je, moraju znati tu povijesnu istinu i složenost obrane i oslobađanja hrvatske domovine.

Misa zadušnica za generala Zadru i sve poginule, ubijene i nestale vukovarske branitelje služena je u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju, a potom je na Trpinjskoj cesti pored Spomen doma održan i komemorativni skup s prigodnim programom pod nazivom „Heroj Trpinjske ceste“, u sklopu kojega su se obratili najviši uzvanici i organizatori skupa.

„Okolnosti u vrijeme stradavanja Blage Zadre i drugih hrvatskih branitelja koji su na današnji dan život položili na Oltar Domovine su najteže u našoj novijoj povijesti. I upravo zato njihova veličina nadrasta običnu smrt jer oni su najsnažniji kamen temeljac samostalne i suverene Republike Hrvatske“, kazao je ministar Medved.

General-bojnik Blago Zadro, hrvatski domoljub, vođa, zapovjednik, svojim je primjerom pokazao kako organizirati obranu, kako motivirati ljude, ali ono što je posebno značajno je njegov pristup prema čovjeku, odnos prema svakom vojniku i pozivanje na zajedništvo, podsjetio je Medved, dodavši da su mnogi dragovoljci iz svih krajeva Hrvatske i šire došli braniti Vukovar zbog generala Zadre, njegovih poziva i poruka.

„Na tragu vizije i ideje predsjednika Tuđmana, realizacija toliko željenog sna Hrvata ovdje doživljava implementaciju u liku Blage Zadre, čovjeka koji je ušao u kolektivnu memoriju i svijest našega naroda upravo zbog tih svojih osobina“, istaknuo je te se posebno osvrnuo na znaćaj biste generala Zadre koja je, kako je rekao, podsjetnik i nadahnuće svima, posebno mladima koji dolaze iz svih krajeva Hrvatske.

„Oni koji promišljaju otići negdje drugdje tražiti perspektivu, neka prije no što odu dođu ovdje, neka se poklone Blagi Zadri i promisle o svojoj odluci. Ako su on i hrabri hrvatski branitelji u gotovo nemogućim okolnostima ostali ovdje, branili Lijepu Našu i ginuli za nju, onda se očekuje da naši mladi ulože toliko napora i pronose istinu o Domovinskom ratu, o stvaranju i obrani naše domovine“, poručio je ministar Medved te pozvao sve da daju svoj doprinos izgradnji naše domovine.

Obilježavanje ove tužne obljetnice završilo je mimohodom do mjesta pogibije generala Zadre.



 
 
 

Pisane vijesti