Obilježena 31. obljetnica VRO Maslenica

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2024/Maslenica 1/HN20240122368911.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Zahvalni smo svim hrvatskim braniteljima, a na poseban način iskazujemo zahvalu i poštovanje obiteljima čiji su sinovi poginuli u operaciji Maslenica, kao i u cijelom Domovinskom ratu“, rekao je ministar Medved

Budnicom i mimohodom pripadnika Oružanih snaga RH i Ministarstva unutarnjih poslova ulicama Zadra danas je započela središnja proslava 31. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica, velike oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu u kojoj je oslobođen veliki dio zadarskoga zaleđa.
Središnje obilježavanje održalo se pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova te u organizaciji Zadarske županije i Grada Zadra.

Uz ratne zapovjednike i sudionike VRO Maslenica te obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih stradalnika, obilježavanju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, izaslanik predsjednika RH načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Rade Šimičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, ministar regionalnog razvoja Šime Erlić, predstavnici MORH-a, OSRH i MUP-a, župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Zadra Branko Dukić, zastupnici u Hrvatskom saboru, predstavnici Hrvatske vojske i policije, župani i gradonačelnici,  predstavnici udruga iz Domovinskog rata te okupljeni građani.

Maslenica je bila jasna poruka da možemo obraniti i osloboditi svoju zemlju

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je kako je operacija Maslenica bila jasna poruka da smo kadri obraniti i osloboditi svoju zemlju. „Moramo se prisjetiti svih strahota koje smo proživjeli uslijed Miloševićeve velikosrpske agresije na Hrvatsku i svih stradanja od Dubrovnika do Vukovara, kao i ovdje zadarskog zaleđa i grada Zadra. Moramo se prisjećati svega što se događalo u tim godinama, kao i odlučnosti prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, načelnika Glavnog stožera generala Janka Bobetka, zapovjednika generala Ante Gotovine i svih drugih zapovjednika, ali na poseban način hrabrih hrvatskih branitelja“, rekao je ministar.

Istaknuo je da je VRO Maslenica bila dokaz spremnosti i zajedništva Hrvatske u obrani domovine. „Prije 31 godinu ovdje smo pokazali našu snagu i našu spremnost. Deblokirali smo Zadar i odbacili neprijatelja. Svjedočili smo kolike je strahote neprijatelj činio prema gradu Zadru i ponosni smo na sve što smo učinili i tada, a i poslije toga u oslobodilačkim operacijama da bismo konačno u Oluji oslobodili naš teritorij, a mirnom reintegracijom hrvatskoga Podunavlja dovršili proces povratka okupiranih područja,“ poručio je Medved.

Zahvalnost hrvatskim braniteljima i obiteljima koji su dali svoje najmilije za Hrvatsku

Ministar je iskazao zahvalnost na doprinosu hrvatskim braniteljima i obiteljima koji su ostali bez svojih najmilijih. „Zahvalni smo svim hrvatskim braniteljima, a na poseban način iskazujemo i zahvalu i poštovanje obiteljima čiji su sinovi poginuli u operaciji Maslenica, kao i u cijelom Domovinskom ratu. Upravo inspirirani njihovom hrabrošću danas u Vladi činimo ogromne napore kako bi hrvatski branitelji bili vrednovani i kako bi bili cijenjeni prema onome što su zaslužili u obrani i oslobađanju svoje domovine“, rekao je.

Odavanje počasti

U prigodi obilježavanja VRO Maslenica, u kojoj je u samo 72 sata oslobođeno oko tisuću kvadratnih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija, u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, izaslanstva su položila vijence i svijeće kod središnjeg križa na zadarskom Gradskom groblju, kod spomen-obilježja 3. bojne Imotski sokolovi 4. gbr Pauci i u krugu Policijske uprave zadarske, gdje su odali počast pripadnicima specijalnih jedinica policije, kao i kod spomenika hrvatskim braniteljima u parku u uvali Jazine, nakon čega je uslijedio mimohod pripadnika Oružanih snaga RH i MUP-a s ratnim zastavama.

U zadarskoj Crkvi sv. Šimuna služena je misa za domovinu, a potom je odana počast kod spomen-obilježja 3. gbr Kune u Kašiću i 4. gbr Pauci u Islamu Latinskom te kod spomen-križa uz Maslenički most.

Središnje obilježavanje završava koncertom Orkestra HRM-a i Klape HRM-a sv. Juraj te Policijske klape sv. Mihovil u Providurovoj palači u Zadru, gdje se može razgledati i izložba ratnih fotografija.


Foto: HINA//Zvonko KUCELIN

 

Pisane vijesti