In memoriam Bruno Zorica - Zulu

Slika /FOTOGRAFIJE/2024/1917082_10206238461900370_777123587064388634_n.jpg

„Zulua ćemo pamtit po njegovim časnim djelima i nemjerljivim zaslugama za Hrvatsku koju je toliko volio, a posebno po njegovom sudjelovanju u stvaranju specijalnih postrojbi Hrvatske vojske“, poručio je ministar Medved

Bruno Zorica - Zulu rođen u Ivanić Gradu 20. veljače 1952., dragovoljac je Domovinskog rata i legendarni ratni zapovjednik Bojne Frankopan.

U Francusku je otišao nakon Hrvatskog proljeća 1972. i u bijegu od tadašnjih jugoslavenskih vlasti priključio se Legiji stranaca.

Obrani svoje voljene Domovine priključio se u ljeto 1991. godine. Stigao je u Kumrovec gdje je bivši legionar Miljenko Filipović s Antom Rosom formirao Bojnu Zrinski, a Bruno Zorica - Zulu formira specijalnu postrojbu - Bojnu Frankopan za obuku hrvatskih komandosa.

Na nedavnom predstavljanju monografije Bojna Frankopan - prvi hrvatski komandosi, Bruno Zorica - Zulu je istaknuo da sve ratne knjige govore o pobjedama, nadama i razočaranjima, dok knjiga o Bojni Frankopan govori o mladićima koji su 1991., u vihoru rata, napustili školske klupe i velikog srca pristupili Bojni Frankopan. Izrazio je ponos što je bio zapovjednik hrabrim pripadnicima Bojne Frankopan i naglasio da su pripadnici postrojbe nakon teške i intenzivne obuke poslani na najteža bojišta diljem Hrvatske gdje su postali vrhunski ratnici i prvi hrvatski komandosi.

Za neprocjenjive zasluge u Domovinskom ratu Bruno Zorica - Zulu je odlikovan Redom bana Jelačića, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom hrvatskog trolista, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 godina službe te medaljama Oluja,  Ljeto 95. i Iznimni pothvati. Odlikovan je i s devet visokih francuskih odlikovanja za doprinos u Legiji stranaca.

Bio je predsjednik Udruge Bojna Frankopan, a njegovi ratni prijatelji su istaknuli da ih je kao otac vodio kroz najveće oluje, siguran u konačnu pobjedu. „Prvi si nosio križ kako bi nas ponosnim stazama naših predaka doveo časno i uzdignute glave na sam oltar domovine“, istaknuli su.

Bruno Zorica - Zulu bit će sahranjen u subotu 27. siječnja 2024. na gradskom groblju u Ivanić Gradu u 14 sati.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je ožalošćenoj obitelji uputio izraze sućuti uime Ministarstva hrvatskih branitelja i svoje osobno.

„S tugom sam primio vijest o smrti vašeg supruga i oca, dragovoljca Domovinskog rata, legendarnog ratnog zapovjednika i predsjednika Udruge Bojne Frankopan. Zulua ćemo pamtit po njegovim časnim djelima i nemjerljivim zaslugama za Hrvatsku koju je toliko volio, a posebno po njegovom sudjelovanju u stvaranju specijalnih postrojbi Hrvatske vojske“, poručio je ministar Medved.

Pisane vijesti