Obilježena 31. obljetnica osnutka 5. gardijske brigade Sokolovi

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2023/Sokolovi - Vinkovci/HN20231005230119.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

"Častan ratni put Slavonskih sokolova uzor je mladim hrvatskim vojnicima kako se voli i brani Domovina, a posebno vašim nasljednicima u redovima pobjedničke Hrvatske vojske koji i danas s ponosom nose slavno ime Sokolova", poručio je ministar Medved.

U vojarni 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima danas je obilježena 31. obljetnica osnutka te postrojbe, uz nazočnost izaslanika predsjednika Vlade Andreja Plenkovića potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda te ministra obrane Banožića.

Obilježavanju 31. obljetnice osnutka Sokolova u organizaciji Udruge veterana 5. gardijske brigade Sokolovi nazočili su brojni hrvatski branitelji, članovi obitelji poginulih i umrlih hrvatskih branitelja te građani koji su pristigli odati počast slavnoj brigadi, a posebno poginulim Slavonskim sokolovima.

Čestitajući Sokolovima obljetnicu, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je kako su pripadnici 5. gardijske brigade časno i hrabro branili svoju Slavoniju, a potom svoj ratni put ispisivali na bojištima diljem Hrvatske, od krajnjeg istoka pa sve do južne bojišnice, od Vukovara do Dubrovnika.

"Častan ratni put Slavonskih sokolova uzor je mladim hrvatskim vojnicima kako se voli i brani Domovina, a posebno vašim nasljednicima u redovima pobjedničke Hrvatske vojske koji i danas s ponosom nose slavno ime Sokolova", poručio je ministar Medved.

Ministar obrane Mario Banožić rekao je kako je priča o Slavonskim sokolovima priča o odlučnoj domoljubnoj mladosti koja je ostvarila velike strateške ciljeve, ispisujući stranice moderne hrvatske povijesti.

"Današnji dan, međutim, nosi sa sobom i tugu zbog izgubljenih života 89-orice Sokolova, hrabrih hrvatskih branitelja koji su za svoj san o modernoj i samostalnoj hrvatskoj državi darovali svoj život", poručio je Banožić. Dodao je kako sadašnji naraštaji HV-a nastavlja tradiciju obrambene vojske iz Domovinskog rata."Spremni smo u svakom trenutku čuvati naše nebo, kopno i more. Povijesnim ulaganjem u modernizaciju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, odnosno dolaskom aviona Rafale, jačamo ukupnu moć Hrvatske vojske i možemo s ponosom reći kako ćemo imati najsnažnije i najmoćnije ratno zrakoplovstvo u ovom djelu Europe", naglasio je Banožić.

U spomen na poginule i nestale pripadnike 5. gardijske brigade, kod spomen-obilježja u dvorištu vojarne položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Legendarna 5. gardijska brigada Hrvatske vojske „Sokolovi” osnovana je 5. listopada 1992. u Vinkovcima, temeljem zapovijedi tadašnjeg ministra obrane. Bila je sastavljena većinom od postrojbi iz Slavonije, najvećim dijelom od pripadnika 204. vukovarske brigade, 108. brodske brigade, 109. vinkovačke brigade, 3. satnija (novogradiška), 122. đakovačke brigade, 123. požeške brigade,132. našičke brigade i pripadnika 3. gardijske brigade te drugih gardijskih postrojba. Kroz brigadu je tijekom Domovinskog rata prošlo više od 7.000 pripadnika. Poginulo ih je 89, a više od 300 ih je ranjeno.

Tradiciju Sokolova slijedi 1. oklopno mehanizirana bojna Sokolovi, Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske koja je smještena u Našicama.


Foto: HINA

Pisane vijesti