Obilježena 30. obljetnica akcije Plitvice

  • Slika /dokumenti/Nikola/31-03-plitvice-2018-1.jpg
  • Slika
  • Slika
Povodom obilježavanja 30. obljetnice akcije Plitvice u kojoj je 31. ožujka 1991. poginuo hrvatski redarstvenik Josip Jović, izaslanstva državnog vrha i braniteljskih udruga odala su počast kod spomen-obilježja u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

U izaslanstvu Vlade koje je predvodio premijer Andrej Plenković bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar obrane Mario Banožić zajedno s predstavnicima sudionika akcije Plitvice.

"Prije mjesec dana bili smo u Pakracu i tamo smo obilježili praktički početak Domovinskog rata i ovakvih operacija. 30 godina kasnije naša Vlada, potpredsjednik Tomo Medved, bio je u Aržanu, rodnom mjestu Josipa Jovića gdje je stavio kamen temeljac za Spomen dom i Memorijalni centar kako bi i tamo u tom kraju, odakle je puno branitelja bilo u ratu, iskazali poštovanje prema hrvatskim policajcima, redarstvenicima i njemu koji je prvi dao život za Hrvatsku. U ime Vlade želim im iskazati zahvalnost, poštovanje za slobodu koju su osigurali hrvatskom narodu i uvijek ćemo s dignitetom voditi računa o hrvatskim braniteljima i Domovinskom ratu," poručio je premijer.

Polaganjem vijenaca počast prvoj hrvatskoj žrtvi Domovinskog rata odao je i predsjednik Republike Zoran Milanović te izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora saborska zastupnica Maja Grba-Bujević, kao i predstavnici Ličko-senjske županije i Općine Plitvička jezera.

U akciji Plitvice sudjelovali su pripadnici Jedinice za posebne zadatke MUP-a RH Rakitje i Antiterorističke jedinice Lučko te Posebne jedinice policije Kumrovec , koji su 12 dana od odvajanja tzv. SAO Krajine od Republike Hrvatske  ponovno uspostavile ustavno-pravni poredak i policijsku postaju MUP-a. Akcija je provedena uspješno, ali uz pogibiju Josipa Jovića i ranjavanje devet policajaca, te je prozvana i akcijom "Krvavi Uskrs".

Foto: MUP/HINA
 

Pisane vijesti