Izgradnja Veteranskog centra u Šibeniku ispred rokova

  • Slika /dokumenti/Nikola/Šibenik2.jpg
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zajedno sa šibensko-kninskim županom Goranom Paukom i gradonačelnikom Šibenika Željkom Burićem te predstavnicima braniteljskih udruga posjetio je 30. ožujka 2021. Veteranski centar koji se gradi u Šibeniku.

Obišli su gradilište, gdje je izgradnja ispred ugovorenih rokova te se i dovršetak radova očekuje prije kraja 2021. godine, do kada bi trebali biti dovršeni svi veteranski centri koji se grade u Hrvatskoj.

Ministar Medved izrazio je zadovoljstvo izvedbom radova i brzinom izgradnje šibenskog veteranskog centra, koji bi ujedno mogao biti prvi od četiri veteranska centra koji se, osim u Šibeniku, grade i u Daruvaru, Petrinji i Sinju.

Veteranski centar u Šibeniku imat će smještajni kapacitet od 142 ležaja te moći primiti oko 2500 korisnika godišnje. Ukupan iznos za izgradnju veteranskog centra u Šibeniku iznosi 68.393.380,63 kuna, a njegova izgradnja će trajati najduže osamnaest mjeseci.

Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj projekt je Ministarstva hrvatskih branitelja koji se provodi u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a svrha projekta je unaprijediti infrastrukturu za pružanje psihosocijalne podrške te postići bolje uključivanje hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata u društvo.

U veteranskim centrima provoditi će se aktivnosti usmjerene na poboljšanje zdravstvenog i psihosocijalnog statusa korisnika te promicati aktivno sudjelovanje korisnika na tržištu rada i uključivanje u zadružno poduzetništvo i aktivnosti udruga. Formirat će se multidisciplinarni timovi  psihologa, kineziologa, socijalnih radnika, fizioterapeuta, radnih terapeuta i medicinskog osoblja radi pružanja personalizirane usluge te pružanja posebnih oblika radne terapije i društvenih usluga poput savjetodavne pomoći.

Ova četiri veteranska centra godišnje će moći primiti oko 12 tisuća korisnika, među kojima su, uz hrvatske branitelje i ratne vojne invalide, i članovi njihovih obitelji te obitelji smrtno stradalog i nestalog hrvatskog branitelja, kao i civilne žrtve Domovinskog rata, osobe stradali u mirovnim misijama te stradali pirotehničari i članovi njihovih obitelji.

Rezultati projekta osigurat će se u sinergiji s projektima koje Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi, a sufinancirani su iz Europskog socijalnog fonda. Kroz sve projekte utjecat će se na jačanje kapaciteta stručnjaka koji će, među ostalim, provoditi programe i u veteranskim centrima te će se omogućiti implementacija novih programa psihosocijalnog osnaživanja i izvaninstitucionalnih usluga u okviru nove financijske perspektive 2021.-2027., kao i daljnje širenje mreže veteranskih centara u Republici Hrvatskoj.
 
 
Foto:HINA
 

Pisane vijesti