Obilježena 27. obljetnica ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2018/5 Svibanj/Borovo/PSX_20180502_130628.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

"Danas smo se prisjetili i odali počast dvanaestorici naših hrabrih junaka, policajaca i redarstvenika koji su mučki ubijeni u Borovu Selu prije 27 godina", rekao je ministar Medved

Mimohodom do spomen-obilježja, prigodnim govorima te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, obilježena je u srijedu, 2. svibnja 2018 godine, 27. obljetnica ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu.

Uz obitelji poginulih hrvatskih redarstvenika, zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i osječko-baranjski župan Ivan Anušić, ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov te glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Trebali bi se svi u Hrvatskoj osjećati kao pobjednici i da je Hrvatska bila naš zajednički cilj, ali izgleda da postoje snage koje poništavaju i žrtvu i hrvatsku pobjedu”, rekao je saborski zastupnik Stevo Culej, podsjetivši kako je za teški ratni zločin počinjen u Borovu Selu odgovarao samo Milan Marinković, koji je dobio tri godine zatvora.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao kako su upravo na životima ovih dvanaest mladića postavljeni čvrsti temelji hrvatske policije te podsjetio kako su tijekom velikosrpske agresije u Domovinskom ratu poginula i ubijena 762 hrvatska policajca, dok se njih 26 još uvijek vodi nestalima.

"Kao što hrvatski narod nije želio rat, tako nije želio ni osvetu. Ali tražimo pravdu. Iako niti jedna presuda ne može oživjeti naše ubijene i poginule hrvatske policajce, vojnike i civile, trajna je zadaća Republike Hrvatske progoniti sve osumnjičene za ratne zločine dok ne budu privedeni pravdi. Na nadležmim institucijama je da se takve napokon privede pravdi. To je test političke i pravosudne ozbiljnosti hrvatske države. Moralni test koji hrvatska država trajno polaže", poručio je izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur.

Ovom prilikom je ministar Medved izrazio vječnu hvalu dvanaestorici poginulih redarstvenika za sve što su učinili, a obiteljima i bližnjima izrazio najdublju sućut i poštovanje. „Neka u licima tih dvanaest redarstvenika, kao i u licima svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, pronađemo motiv za pronalaženje riješenja za izazove koje svakodnevnica stavlja pred nas. Oni su naš ponos i oni su dali živote kako bi mi danas živjeli slobodu. Uvjeren sam kako će njihova žrtva ostati trajno zabilježena u novijoj hrvatskoj povijesti", poručio je.

Nakon komemoracije, u crkvi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima, generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, predvodio je svetu misu zadušnicu za dvanaestoricu poginulih.

Na stadionu HNK „Cibalia“ u Vinkovcima održan je, kao i svake godine, „Memorijal dvanaest redarstvenika“, na kojem su, u dvanaest utrka u spomen na dvanaest poginulih redarstvenika, sudjelovali učenici osnovnih i srednjih škola Vukovarsko-srijemske županije, policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske te predstavnici gardijsko oklopno mehanizirane brigade Hrvatske vojske iz Vinkovaca.

Foto: MORH

Pisane vijesti