Obilježena 26. obljetnica tragičnog događaja u Strugi Banskoj

  • Slika /MHB MEDVED/Struga Banska/TM.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

"Oni su nam omogućili čast koju nikada u povijesti nismo imali, slobodu da odlučujemo o hrvatskoj budućnosti", rekao je ministar Tomo Medved na 26. obljetnici pogibije desetorice hrvatskih redarstvenika u pounjskom mjestu Struga Banska.

U sjećanje na desetoricu poginulih hrvatskih redarstvenika u srijedu, 26. srpnja 2017. godine, u mjestu Struga Banska, obilježena je 26. obljetnica njihove pogibije na kojoj je sudjelovao i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.
Ovo okupljanje na blagdan svetog Joakima i Ane prisjećanje je na tragične događaje koji su se toga dana 1991. godine dogodili u ovom pounjskom mjestu. Naime, nakon mjeseci provokacija, pobunjeni Srbi potpomognuti takozvanom JNA započeli su akciju kodnog imena „Žaoka“, izvodeći minobacačke, a zatim i pješačke napade na pounjska sela općine Dvor, paleći hrvatske kuće te zlostavljajući i progoneći tamošnje hrvatsko stanovništvo. Odupirući se daleko nadmoćnijem neprijatelju i braneći mještane i civile dvorskog Pounja, desetorica hrvatskih policajaca dala je svoje živote u obrani Hrvatske.

U čast poginulim redarstvenicima vijence su danas na spomenu obilježju, uz obitelji poginulih te predstavnike lokalne i regionalne vlasti, položili i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
„Naše današnje okupljanje i zajedništvo budi emocije tuge zbog naših stradalih prijatelja koji su nesebično svojim životima zadužili našu Hrvatsku Domovinu“, rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. „Oni su nam omogućili čast koju nikada u povijesti nismo imali, slobodu da odlučujemo o hrvatskoj budućnosti“, naglasio je i poručio obiteljima poginulih hrvatskih redarstvenika i obiteljima poginulih mještana da uspomenu na svoje najmilije nose hrabro i s ponosom jer je upravo zahvaljujući njihovoj žrtvi Hrvatska danas neovisna, slobodna i demokratska država.

Ministar unutarnjih poslova prisjetio se tragičnih događaja na ovome mjestu, ponajprije herojskog čina hrvatskog policajca Mile Blaževića – Čađe koji je žrtvovao vlastiti život kako bi uništio oklopljeni kamion s dva protuavionska topa ispred kojega se kretao „živi štit“ od hrvatskog stanovništva pounjskih sela. On je, naime, opasan eksplozivom, izašao iz rova iza potpornog zida, skočio na vojni transporter, rekao sumještanima u „živom štitu“ da legnu, bacio bombe i raznio samog sebe kako bi uništio neprijateljsko oklopno vozilo i zaustavio agresora u daljnjem zločinačkom pohodu. „Poginuli policajci zaslužuju naše najdublje poštovanje i zahvalnost. Njihova uloga je nemjerljiva, baš kao i uloga svih hrvatskih redarstvenika i hrvatske policije koja je na početku ratnih događanja prva bila u stanju organizirati obranu i iz čijih su se postrojbi razvila hrvatska vojska“, istaknuo je.

Članice KUD-a „Pounjski pleter“ svojim su pjesmama popratile ovu obljetnicu, a molitvu za poginule redarstvenike vodio je velečasni Ozren Bizek, izaslanik vojnog ordinarija.

Pisane vijesti