Obilježena 26. godišnjica tragične pogibije pripadnika Policijske postaje Dalj

  • Slika /AM2017/Fotografije/Dalj_01082017/4 (Large).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dvadeset i šest je godina prošlo od napada na Policijsku postaju Dalj i tragične pogibije 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Civilne zaštite. U znak sjećanja na 1. kolovoza 1991. godine, danas je u Dalju održano svečano obilježavanje obljetnice događaja na kojem je sudjelovao i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Obitelji poginulih hrvatskih branitelja, izaslanica predsjednice Republike Hrvatske i saborska zastupnica Irena Petrijevčan Vuksanović, ministri hrvatskih branitelja Tomo Medved i unutarnjih poslova Davor Božinović te predstavnici lokalnih vlasti, sindikata i udruga proizašlih iz Domovinskog rata odali su počast poginulim braniteljima položivši vijence i zapalivši svijeće podno spomen-obilježja podignutog ispred daljske policijske postaje.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u prigodnom je govoru istaknuo kako okupljanje u zajedništvu, ovdje u Dalju, budi snažne emocije tuge zbog stradalih prijatelja, ali i izniman ponos na hrabrost i žrtvu svakog pojedinog hrvatskog branitelja koji je sudjelovao u obrani Domovine. Prisjetio se tragedije koja je zadesila 39 hrvatskih branitelja kada je u ranim jutarnjim satima krenuo napad preko Erdutskog mosta iz Srbije.

Toga su dana srpski pobunjenici uz pomoć JNA napali policijsku postaju tražeći predaju hrvatskih redarstvenika, pripadnika Zbora narodne garde i Civilne zaštite koji su se u njoj nalazili. Svjesni činjenice da pad postaje znači i pad samoga mjesta, nadljudskim naporima hrvatski branitelji punih su šest sati držali svoje položaje iako su bili izloženi neprekidnom granatiranju minobacačkim granatama i teškim topništvom paravojnih srpskih formacija i bivše JNA, koja se upravo tada po prvi put u sukobu otvoreno svrstala na srpsku stranu. Kada je granatiranje utihnulo braniteljima u postaji dan je ultimatum za bezuvjetnu predaju koji je odlučno odbijen. Prema Policijskoj postaji Dalj krenuli su tenkovi, transporteri, kamioni i ostala vozila prepuna neprijateljskih vojnika. Istovremeno je započeo otpor hrvatskih policajaca, gardista i mještana Dalja. Žestoka i neravnopravna borba trajala je sve do deset sati kada je topnički projektil ispaljen iz smjera pravoslavne crkve pogodio policijsku postaju i potpuno je uništio. Policijska postaja je zauzeta, a hrvatski branitelji koji nisu poginuli od topničkog projektila brutalno su likvidirani.

Nakon komemoracije, misu zadušnicu za sve poginule branitelje Policijske postaje Dalj predvodio je, u Župnoj crkvi svetog Josipa u Dalju, vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan.

Ministar Tomo Medved ovom je prilikom posjetio i Erdut gdje je, zajedno s izaslanicom predsjednice i ministrom unutarnjih poslova, podno spomen-obilježja položio vijenac i zapalio svijeću poginulim pripadnicima 3. GBR Kune.

Pisane vijesti