Obilježena 24. godišnjica ustroja 204. Vukovarske brigade

  • Slika /slike/Vukovar 204 brigada/Vukovar2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, započelo je danas obilježavanje 24. godišnjice ustroja 204. Vukovarske brigade.

Uz ministra branitelja Predraga Matića, vijence su položili i gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, predstavnici Vukovarsko-srijemske županije sa županom Božom Galićem te izaslanstvo 204. Vukovarske brigade.

Iako su nenaoružani odredi formirani još u ožujku 1991. godine, obrana Vukovara ozbiljnije je organizirana nakon 2. svibnja 1991. kada su srpski pobunjenici uz pomoć specijalne policije iz Srbije ubili 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu.

Prvi veliki opći napad JNA i srpskih pobunjenika na Vukovar dogodio se 14. rujna, počevši s napadima iz zraka, nakon čega su uslijedili tenkovsko-pješački napadi Trpinjskom cestom, potom iz Borova Sela na Dom tehnike te iz smjera Negoslavaca i Petrovaca. Napad je trajao šest dana. Hrvatska je tada uspjela organizirati obranu sastavljenu od vojne policije i četiri bojne te nekoliko manjih postrojbi veze, protuzračne obrane, inženjerije, saniteta, a ustrojena je i 204. vukovarska brigada. 204. brigada Hrvatske vojske, zvana još i vukovarska ustrojena je 25. rujna 1991. godine od pripadnika manjih postrojbi: od desetine, voda i satnije, sastavljenih od Vukovaraca, dragovoljaca iz cijele Hrvatske, ali i iz iseljeništva. U službenim dokumentima, brigada se još naziva i 124. brigada HV-a. Od uspostave brigade do listopada 1991. godine, brigadom je zapovijedao Mile Dedaković- Jastreb, a nakon njega Branko Borković - Mladi Jastreb. Brigada je brojila 1803 vojnika, a tijekom rata je kroz nju prošlo oko 3600 vojnika.

U obrani Vukovara poginulo je 1.739 osoba, a od toga oko 600 hrvatskih branitelja i 86 djece. Više od 4.000 osoba je ranjeno, 4.000-5.000 odvedeno u logore, više od tisuću nestalo i 22.000 prognano.

Ministar branitelja Predrag Matić obišao je i spomen sobu 204. Vukovarske brigade u Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar.



Pisane vijesti | Domovinski rat