Obilježena 17. obljetnica vojno-redarstvene akcije "Bljesak"

  • Slika /Arhiva/slike/bljesak-okucani-1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika Obilježena 17. obljetnica vojno-redarstvene akcije "Bljesak"

U Okučanima je 1. svibnja, prigodnim programom obilježena 17. obljetnica vojno-redarstvene operacije "Bljesak".

U Okučanima je 1. svibnja, prigodnim programom obilježena 17. obljetnica vojno-redarstvene operacije "Bljesak".

U ime Republike Hrvatske zajednički vijenac položili su predsjednik Sabora Boris Šprem, izaslanik Predsjednika RH general pukovnik Drago Lovrić i izaslanik predsjednika Vlade RH Ante Kotromanović u čijem je izaslanstvu počast poginulim braniteljima odao i ministar Predrag Matić.

Vijence su položila i izaslanstva OSRH-a, Glavnog ravnateljstva policije, Brodsko posavske županije i općine Okučani te obitelji poginulih branitelja.

Okupljenima se prigodnim govorom obratio predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem zahvalivši se svim sudionicima vojno-redarstvene operacije "Bljesak" na hrabrosti, odlučnosti i požrtvovnosti, a najdublje poštovanje odao je poginulim braniteljima.

Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem otvorio je sportske igre Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata, podružnice Brodsko-posavske, koje su organizirane u sklopu obilježavanja 17. obljetnice vojno-redarstvene operacije " Bljesak".

Misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu služena je u crkvi sv. Vida a predvodio ju je požeški biskup Antun Škvorčević.

01\\. svibnja 1995., hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom su akcijom "Bljesak" oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije. U samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je zaposjeo agresor. Akcija "Bljesak" počela je 01. svibnja u 5,00 sati, a završena je već idući dan, 02. svibnja u popodnevnim satima.

Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

Pisane vijesti