Obilježena 150. obljetnica Rakovičkog ustanka

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/Rakovica1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Za iste vrijednosti borili smo se u Domovinskom ratu, u kojem smo pod vodstvom našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana obranili i oslobodili našu domovinu od velikosrpske agresije i ostvarili stoljetni san naših predaka“, kazao je ministar Medved, poručivši da ono za što su pali hrvatski mučenici prije 150 godina ostvarili su hrvatski branitelji u Domovinskom ratu

U Rakovici je 8. listopada 2021. obilježena 150. obljetnica Rakovičkog ustanka, a središnjoj svečanosti nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ujedno izaslanik predsjednika Vlade.

Obilježavanje je počelo misnim slavljem u Crkvi sv. Jelene Križarice, nakon čega su izaslanstva odala počast rakovičkim mučenicima kod spomen-obilježja Eugenu Kvaterniku. Tim je povodom upriličeno i otvorenje nove zgrade Općine Rakovica, a središnja svečanost održana je u sportskoj dvorani OŠ Eugen Kvaternik.

Uz ministra Medveda, obilježavanju su nazočili izaslanik Predsjednika RH Julije Domac i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Nada Murganić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Ivica Poljičak i saborska zastupnica Maja Grba Bujević, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin i župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, gradonačelnici i načelnici općina te drugi uzvanici.

U svom obraćanju ministar Medved podsjetio je na glavne ciljeve rakovičkog ustanka sažeti u tri načela - jednakost, sloboda i nezavisnost, dodavši da su vrijednosti za koje su se borili rakovički ustanici bili motivacija i drugim generacijama hrvatskih domoljuba.

„Za iste vrijednosti borili smo se u Domovinskom ratu, u kojem smo pod vodstvom našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana obranili i oslobodili našu domovinu od velikosrpske agresije i ostvarili stoljetni san naših predaka“, kazao je, poručivši da ono za što su pali hrvatski mučenici prije 150 godina, ostvarili su hrvatski branitelji u Domovinskom ratu.

„Cijeneći našu slobodu i sve naše žrtve te u zajedništvu koje nas je vodilo u Domovinskom ratu, radimo za boljitak i prosperitet naše domovine“, kazao je Medved, osvrnuvši se na postignuća Vlade u pogledu gospodarskog oporavka, unatoč izazovima s kojima smo suočeni.

„Kao odgovorna i politički stabilna Vlada, zaslužni smo što Hrvatska danas uživa povjerenje međunarodnih i financijskih institucija. Osigurali smo izdašna europskih sredstava za desetljeće koje je pred nama i koje ima sve preduvjete da bude razvojno desetljeće Hrvatske“, istaknuo je ministar Medved te poručio: „Činit ćemo sve kako bi bili još otporniji i konkurentniji, a naša domovina poželjna i prosperitetna.“

O jubilarnoj 150-oj obljetnici rakovičkog ustanka posebno se prisjetio svih koji su tada hrabro ustali i spremno žrtvovali svoj život za toliko željenu hrvatsku državu.

FOTO: HINA

Pisane vijesti