Obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

 • Slika /FOTOGRAFIJE/2023/Vukovar_Skabrnja_MORH/53339942928_523b01eb46_o.jpg
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

"Mislim da smo zajednički napravili velike napore i da je naša zadaća, a i svih hrvatskih vlada, otprije i ubuduće, da maksimalno vodimo računa o Vukovaru", rekao je premijer dodavši da se posebno mora voditi računa o hrvatskim braniteljima i iskazati poštovanje prema žrtvama velikosrpske agresije.

U Vukovaru i Škabrnji danas je svečanim komemoracijama obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Komemoracija u Vukovaru započela je ispred Nacionalne memorijalne bolnice u Vukovaru gdje je održan prigodni program uz nastup klape Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“ i prigodne recitale, a potom formirana Kolona sjećanja koja je krenula vukovarskim ulicama prema Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata.

Uz Vukovarce, hrvatske branitelje i njihove obitelji te predstavnike udruga iz Domovinskog rata, obilježavanju su nazočili i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić te ministri Grlić Radman, Vučković, Filipović, Brnjac, Piletić, Beroš i Obuljen Koržinek, uz brojne dužnosnike, pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, predstavnike županija i gradova te građane okupljene u čast Gradu heroja.

Po dolasku Kolone sjećanja na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, okupljeni su položili ruže na počivališta poginulih, ubijenih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava, a izaslanstva su odala počast žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i svijeća ispred središnjeg spomen-obilježja na Memorijalnom groblju.

Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit monsinjor Đuro Hranić predvodio je molitvu za žrtve Domovinskog rata Grada Vukovara, a svečanu euharistiju za sve poginule, nestale i umrle u Domovinskom ratu predvodio je nadbiskup mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je rekao da su danas u Vukovaru, gradu heroju, svjetioniku hrvatske slobode i simbolu Domovinskog rata. "Nadam se u zajedništvu i s iznimnom čašću, kako bismo na ovaj način pozdravili one koji su najzaslužniji za hrvatsku demokraciju i slobodu ovih proteklih više od trideset godina", istaknuo je Plenković.

Iskazavši poštovanje prema patnji i žrtvi Vukovara u Domovinskom ratu, premijer je istaknuo da se grad danas razvija te da se u njega ulaže.

"Svaka vlada, a naša posebno ovih nekoliko godina, učinila je maksimalne napore kada je riječ o ulaganjima u komunalnu infrastrukturu, obrazovanje, zdravstvo, školstvo. Mislim da smo zajednički napravili velike napore i da je naša zadaća, a i svih hrvatskih vlada, otprije i ubuduće, da maksimalno vodimo računa o Vukovaru", rekao je premijer dodavši da se posebno mora voditi računa o hrvatskim braniteljima i iskazati poštovanje prema žrtvama velikosrpske agresije.

Najvažnije je, naglasio je, da Vukovar ne smije biti mjesto podjele, nego mjesto zajedništva. "I svi su u koloni dobrodošli, kao što su dobrodošli svih ovih godina", rekao je.

Nakon svete mise, predsjednik Hrvatskoga Sabora i predsjednik Vlade Republike Hrvatske s izaslanstvima su položili vijenac i zapalili svijeću kod spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari.
 
Komemorativna svečanost u Škabrnji

Kolonom sjećanja odana je počast i poštovanje žrtvama Škabrnje i obilježen je Dan sjećanja na stradanje tog ravnokotarskog mjesta u Domovinskom ratu.

Žrtvama Škabrnje počast su, uz brojne hrvatske branitelje i građane okupljene kako bi odali počast žrtvama Škabrnje, odali izaslanik predsjednika RH Orsat Miljenić, izaslanstvo predsjednika Hrvatskog sabora na čelu s potpredsjednikom Antom Sanaderom, izaslanstvo Vlade RH u kojemu su bili potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković, ministar Šime Erlić, ministar Ivan Malenica, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić, državni dužnosnici, pripadnici Hrvatske vojske te Ministarstva unutarnjih poslova, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković poručio je kako je potrebno živjeti u miru i bez zaborava na žrtvu koju su podnijeli Vukovar i Škabrnja te sve koji su dali svoje živote i podnijeli žrtvu. “S posebnom zahvalnošću prisjećat ćemo se toga, s nadom da se nikada više neće ponoviti. Neka im je vječna slava i hvala”, istaknuo je Butković.

Dostojanstveno i s poštovanjem prema žrtvama Ulicom 18. studenoga 1991. krenula kolona sjećanja prema mjesnoj crkvi.

Zajednički vijenac u ime svih Izaslanstava kod spomen-obilježja masovne grobnice položilo je izaslanstvo Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata.

U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena je misa za sve stradale u Domovinskom ratu koju je predvodio zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić.

Nakon svete mise, krenula je komemorativna hodnja „Korak po korak“ do spomen-obilježja na mjesnom groblju sv. Luke, a potom su državna izaslanstva te obitelji poginulih, predstavnici udruga, postrojbi, gradova i županija položili vijence kod Središnjeg križa pored spomen-obilježja.

Hrvatski branitelji, stradalnici i brojni građani odali počast žrtvama diljem Hrvatske

Osim svečanih komemoracija u Vukovaru i Škabrnji, brojni hrvatski branitelji, stradalnici i građani diljem Hrvatske, u svojim gradovima i mjestima su obilježili Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja, paljenjem svijeća uzduž ulica koje nose imena žrtava Domovinskog rata, Grada Vukovara i brojnih heroja, služenjem svetih misa hrvatski narod prisjetio se korijena slobode koju danas živi, odao počast žrtvama i izrazio im zahvalnost.

Foto: MORH i MHB
 

Pisane vijesti