Obilježen Dan početka oslobađanja Zapadne Slavonije uz komemoraciju u spomen na poginule hrvatske branitelje

Slika /FOTOGRAFIJE/2020/TROKUT_05.jpg
Obljetnica Dana početka oslobađanja Zapadne Slavonije i komemoracija u spomen na poginule hrvatske branitelje održana je danas kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Trokut u Novskoj.

Uz članove obitelji poginulih hrvatskih branitelja, hrvatske branitelje, ratne zapovjednike i predstavnike udruga iz Domovinskog rata, obljetnici je nazočio državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Stjepan Sučić kao izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, župani Koprivničko-križevačke i Sisačko-moslavačke županije te predstavnici Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije, kao i gradonačelnik Grada Novske.

Okupljeni su položili vijence i zapalili svijeće, a molitvu za poginule hrvatske branitelje predvodio je vojni kapelan Željko Volarić.

Brigadni general Rudi Stipčić, kao ratni zapovjednik u operaciji Orkan, obratio se nazočnima te prisjetio značaja operacija Orkan, Otkos 10 i Papuk, kao i ključnih događaja na novljanskom i novogradiškom bojištu. Istaknuo je sve brigade koje su sudjelovale u akcijama i operacijama na ovom području, a koje su bile sastavljenih od hrvatskih branitelja iz raznih krajeva Hrvatske. Stipčić je istaknuo kako je 1991. najsudbonosnija godina u našoj povijesti, a Orkan prva napadna operacija Hrvatske vojske.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren obratio se okupljenima u ime jedinica lokalnih samouprava i istaknuo kako je u teškim vremenima, kada je neprijatelj bio nadmoćan, na Trokutu spriječeno odsijecanje teritorija. „Branitelji iz Podravine i Prigorja imali su značajnu ulogu u Domovinskom ratu, iako tamo nije bilo ratnih zbivanja. Iz naše županije živote na Oltar domovine položila su 152 hrvatska branitelja. Zbog njih je danas na svima nama da budemo pobjednici u miru, oni su naš zalog za budućnost“, istaknuo je Koren.

Državni tajnik Sučić istaknuo je kako se upravo na Trokutu pokazala hrabrost hrvatskih branitelja: „Upravo ovdje pokazali smo kako se možemo nositi s neprijateljem koji je bio nadmoćniji i u tehnici i u ljudstvu, ali ne i u moralu i hrabrosti koju smo pokazali. Hrabrost i snaga zajedništva doveli su nas do pobjede, ali žrtva nije bila mala. Na području zapadne Slavonije život je na oltar Domovine položilo 314 naših prijatelja, suboraca, članova obitelji, susjeda“, rekao je.

Podsjetio je na važnost sjećanja na poginule hrvatske branitelje: „Prisjećamo ih se danas s posebnim pijetetom, ali poručujem i kako ih se moramo prisjećati svakoga dana. Na nama, živim svjedocima, dužnost je da ne zaboravimo, na nama je odgovornost da prenosimo istinu kako bi Hrvatska i dalje napredak temeljila na značaju i vrijednostima Domovinskog rata. Upravo zato je ova Vlada kroz Ministarstvo hrvatskih branitelja preuzela trajnu domoljubnu obvezu osiguranja svim hrvatskim braniteljima, obiteljima preminulih i nestalih te stradalnicima Domovinskog rata, onima koji su najzaslužniji za njezino stvaranje, punu zaštitu i dostojanstvo“, naglasio je državni tajnik Sučić.

Ovogodišnja obljetnica održala se u bitno izmijenjenim okolnostima, u odnosu na ranije godine, uzorkovanima epidemijom koronavirusa i sukladno odlukama Stožera civilne zaštite, s manjim brojem sudionika i uz poštivanje svih propisanih mjera te uputa Stožera.

 

Pisane vijesti