Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 23. obljetnica VRO Oluja

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2018/8 Kolovoz/Oluja 2018/12.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Današnji dan posvećen je svim hrvatskim braniteljima te vam želim zahvaliti na vašoj plemenitosti i hrabrosti, što ste u najtežim trenucima preuzeli odgovornost te opstojnost svog naroda stavili ispred vlastite sigurnosti.

Budnicom ulicama Grada Knina u izvedbi Orkestra OSRH u nedjelju, 5. kolovoza 2018. godine, započelo je središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice VRO Oluja.

Svečanosti u Kninu, Zvonimirovom gradu na čijoj se tvrđavi 1995. godine ponosno zavijorio veliki hrvatski barjak označivši pobjedonosno napredovanje Hrvatske vojske u dotad najopsežnijoj vojno-redarstvenoj operaciji oslobađanja domovine nazočili su sudionici operacije, brojni hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji te najviši državni vrh među kojima predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, izaslanstva Države Izrael i Sjedinjenih Američkih Država, član predsjedništva BiH Dragan Čović, saborski zastupnici, strani vojni izaslanici akreditirani u RH, pripadnici hrvatske vojske i policije.

Predsjednica države, pedsjednik Vlade i predsjednik Hrvatskog sabora susreli su se u ranim jutarnjim satima s obiteljima poginulih hrvatskih branitelja i stopostotnim ratnim vojnim invalidima.
Nakon predavanja prijavka predsjednici i vrhovnoj zapovjednici OS RH te svečanog pregleda postroja ratnih zastava postrojbi Hrvatske vojske i policije, u sjećanje i zahvalu svim poginulim hrvatskim braniteljima kod spomenika hrvatske pobjede ”Oluja 95” na Trgu dr. Ante Starčevića  zajednički vijenac položili su otac poginulog hrvatskog branitelja, troje predsjednika, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministri hrvatskih branitelja i policije Tomo Medved i Davor Božinović te ostali članovi Vlade i županije i gradova. Vojni biskup mons. Jure Bogdan predvodio je molitvu za poginule branitelje.

U ime poginulih hrvatskih branitelja okupljenima na središnjem kninskom trgu obratio se Stjepan Cumbaj, otac poginulog hrvatskog branitelja Jadranka Cumbaja. Izrazivši ponos što domoljublje i žrtva njihove djece i drugih poginulih članova obitelji nije zaboravljena, kazao je kako nam je obaveza i dužnost Hrvatsku učiniti zemljom sretnih ljudi jer za takvu su se borili njihovi sinovi. „Generacijama koje su rođene u miru i slobodi, prenosite  istinu o tome tko je za to zaslužan i kolika je žrtva bila potrebna kako bi se to ostvarilo. Ne dopustimo zaborav ili iskrivljavanje istine o Domovinskom ratu jer on je temelj na kojem smo izgradili našu državu i to treba biti utkano u svijesti svakog stanovnika ove zemlje“, poručio je i dodao: „Današnji dan posvećen je svim hrvatskim braniteljima te vam želim zahvaliti na vašoj plemenitosti i hrabrosti, što ste u najtežim trenucima preuzeli odgovornost te opstojnost svog naroda stavili ispred vlastite sigurnosti. Dokazali ste kako nema toga što se ne može postići kad vas vodi čisto srce i ljubav prema bližnjima te nam na taj način postali vječnom inspiracijom i zvijezdom vodiljom u našim životima."

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović uputila je posebnu zahvalu svim sudionicima Oluje, osobito junacima koji su poginuli za našu slobodu i budućnost. „Bila je to veličanstvena pobjeda na jedinstvenom ratištu. Bilo je to vrijeme potpunog zajedništva hrvatskog naroda i te vrijednosti treba prenositi budućim naraštajima“, istaknula je predsjednica dodavši kako su oslobodilačkim operacijama u Domovinskom ratu doprinos dali i pripadnici Hrvatskog vijeća obrane. „Hrvatski narod ima pobjednički mentalitet i to je pokazao nebrojeno puta. Hrvatska je iznad kategorije male zemlje u mnogo čemu. Hrvatska ima ne samo pobjedničku vojsku, nego i pobjednički narod”, zaključila je.

U ime Hrvatskog sabora nazočnima se obratio predsjednik Gordan Jandroković, istaknuvši  kako žrtvi hrvatskih branitelja koja je dana za slobodu naše domovine zauvijek moramo odavati priznanje. “U Domovinskom ratu stvorena je Hrvatska vojska koja je danas jedna od najcjenjenijih vojski u svijetu. Pokazali smo vjeru, odlučnost, snagu, hrabrost i odgovornost, disali smo kao jedno biće. Danas slavimo u ozračju optimizma i zajedništva i zadaća nam je čuvati povijesnu istinu, kazao je Jandroković.

Čestitke i zahvalnost hrvatskim braniteljima uputio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković, naglasivši kako smo zahvaljujući našem jedinstvu obranili i oslobodili zemlju te kako nam sloga požrtvovnost i ustrajnost naših branitelja i danas trebaju biti poticaj. „Hrvatska je za suradnju i dobrosusjedske odnose, ali koji se moraju temeljiti na odgovornom suočavanju s prošlošću i istini. Vrijednosti Domovinskog rata, domoljublje, odlučnost i optimizam neka budu inspiracija za budućnost i to će biti najveći spomenik svima koji su gradili hrvatsku slobodu”, poručio je predsjednik Vlade.

Uz podsjećanje na veličanstvenu vojno-redarstvenu operaciju na kninskoj su tvrđavi pročitana imena 241 poginulog i nestalog sudionika VRO Oluja. Zvonjava crkvenih zvona simbolično je najavila trenutak ulaska pripadnika Hrvatske vojske i policije u Knin tijekom operacije, a na jarbolu se sa samog vrha Kninske tvrđe, kao i prije 23 godine, zavijorila hrvatska zastava. Nakon ispaljivanja 23 počasna plotuna upriličen je letački program u kojem je kninskim nebom preletjelo osam postroja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ove godine proslavu su posebno uveličala i dva aviona F-16 Barak izraelskih zračnih snaga koji su letjeli u formaciji s dva hrvatska MiG-a. Letački program završen je akrobatskim programom akro grupe Krila Oluje.

Predvođeni svečanim postrojem hrvatskih branitelja, Oružanih snaga RH, MUP-a i povijesnih postrojbi, visoki državni i vojni uzvanici uputili su se mimohodom od kninske tvrđave prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta gdje je služena koncelebrirana misa za Domovinu koju su predvodili šibenski biskup mons. Tomislav Rogić i vojni ordinarij mons Jure Bogdan.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 23. obljetnicu VRO Oluja u Kninu uveličali su i predstavnici savezničkih i partnerskih zemalja, Sjedinjenih Američkih Država i Države Izrael. Svečano obilježavanje upotpunjeno je nizom kulturnih i sportskih događanja - predstavljene su brojne braniteljske zadruge, održan je akrobatski ceremonijalni program Počasno-zaštitne bojne, mimohod motocikala i starodobnih vojnih vozila. Tijekom 4. i 5. kolovoza u Kninu se mogao razgledati taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme OSRH, na kojem je sudjelovala i Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja.

Dan uoči središnje proslave, u subotu 4. kolovoza, na gradskom stadionu NK „Dinara“ u Kninu održane su revijalne nogometne utakmice u kojima su snage odmjerili veterani Hrvatske vojske protiv veterana Hrvatskog vijeća obrane te Hrvatska nogometna reprezentacija na čelu s izbornikom Zlatkom Dalićem protiv pripadnika hrvatske vojske i hrvatske policije.

Pisane vijesti