Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba

Slika /Arhiva/slike/fotografija l(2).JPG

Dana 30. kolovoza 2012. godine u Vinkovcima je obilježen Međunarodni dan nestalih osoba. Na središnjoj manifestaciji obilježavanja prisustvovao je ministar branitelja Predrag Matić.

Međunarodni dan nestalih osoba obilježava se u sjećanje na osobe koje su nestale uslijed oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava, a čije su sudbine ili mjesta ukopa nepoznati. Temeljni cilj obilježavanja Međunarodnog dana nestalih, jest skretanje pozornosti javnosti na nestale i nasilno odvedene osobe te poziv nadležnim državnim tijelima da intenziviraju potragu o nestalima.

Inicijativa je potekla iz Latinske Amerike od udruga koje okupljaju obitelji nestalih i nasilno odvedenih osoba. Nositelj tradicionalnog obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba u Republici Hrvatskoj je Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja čija je predsjednica Ljiljana Alvir ovom prigodom istaknula kako je do istine o nestalima teško, ali ne i nemoguće doći.

Republika Hrvatska vodi potragu o nestalim osobama još od 1991. godine kada je uslijed ratnih zbivanja evidentirano preko 18.000 zatočenih i nestalih. Poduzetim aktivnostima i mjerama nadležnih tijela riješena je većina slučajeva zatočenih i nestalih i to preko 80 %. Međutim, usprkos uloženim naporima, još je uvijek nepoznata sudbina 1.736 nestalih osoba.

Središnjoj manifestaciji u Vinkovcima prisustvovali su župan Božo Galić, vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić, vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, predsjednik Udruge djece poginulih hrvatskih branitelja Igor Gavrić, voditeljica Naconalnog ureda Službe traženja Hrvatskog crvenog križa Dubravka Horvat te u ime načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadir Siniša Jurković.

Predstavnicima brojnih udruga poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civila ministar Matić je ovom prigodom istaknuo kako ni Vlada RH ni druge hrvatske institucije neće posustati u potrazi za istinom o nestalima te naglasio da ni ova, ali ni prethodne kao ni buduće Vlade, nisu i ne kalkuliraju s problematikom nestalih osoba.








Pisane vijesti