Dani sjećanja na stradale žrtve iz Domovinskog rata u Petrinji

  • Slika /Arhiva/slike/Dani-sjećanja_Petrinja.jpg
  • Slika
  • Slika

Manifestacija "Dani sjećanja" tradicionalno se svake godine održava u Petrinji u znak prisjećanja i očuvanja trajne uspomene na sve civilne i vojne žrtve iz Domovinskog rata, dane napada te ratna stradavanja u Petrinji, koja su se dogodila prije 21 godinu. Središnja svečanost Manifestacije, održana je u nedjelju, 16. rujna pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja i Grada Petrinje.

U društvu izaslanika predsjednika Republike Hrvatske generala Mate Ostovića, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Zorana Vasića, izaslanika Vlade RH, ministra branitelja Predraga Matića te sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel sa suradnicima, položeni su vijenci na Spomen obilježjima masovnih grobnica. Obitelji žrtava, mnogobrojni građani Petrinje i visoka državna izaslanstva posjetili su tom prigodom tri spomen obilježja masovnih grobnica - na Vili Gavrilović, kod Nove bolnice i grobnicu Marinka.

"Prošlo je više od dvadeset godina, a nismo zadovoljni s rezultatima procesuiranja ratnih zločina i za toliko ubijenih branitelja i civila. Danas obilježavamo i obilazimo mjesta ratnih zločina, a svakodnevno radimo na otkrivanju pune istine i učinit ću sve što je u mojoj moći da se proces ubrza, da krivce stigne ruka pravde. Utješno nam može biti da ratni zločin ne zastarijeva i da će krivci kad tad odgovarati za svoja zlodjela"" istaknuo je tom prilikom ministar branitelja Republike Hrvatske, Predrag Matić.

Poimeničan popis svih poginulih, ubijenih i nestalih civila s petrinjskog područja još nije precizno utvrđen, no istraživanja pokazuju da je tijekom borbi i okupacije stradalo oko 250 žrtava, od čega je najmanje 120 civilnih žrtava evidentirano u samome gradu Petrinji. Na širem području grada u razdoblju od 1991. do 1995. godine poginulo je 268 hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i oko 500 civila.

Prije obilaska masovnih grobnica u župnoj crkvi Svetog Lovre, koja je tijekom napada srušena do temelja, a koju su Petrinjci potom obnovili čim je grad oslobođen, održana je Sveta Misa zadušnica za sve poginule branitelje i Petrinjce, koju je predvodio sisački biskup Vlado Košić.


Pisane vijesti