Obilježavanje 29. godišnjice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2020/Pakrac/IMG-20200302-WA0019.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

"Pripadnici specijalnih postrojbi MUP-a na današnji dan ovdje su pokazali velikosrpskom agresoru, svima onima koji su imali namjeru okupirati ovaj predivan slavonski kraj i ostale dijelove Republike Hrvatske, da smo spremni svoje živote položiti da ovo ostane hrvatska država.“, istaknuo je ministar Medved

Obilježavanje 29. godišnjice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj održano je u ponedjeljak, 2. ožujka 2020. u Pakracu.

Obilježavanju su nazočili izaslanik predsjednika Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Željko Glavić, izaslanik ministra unutarnjih poslova Mladen Markač, glavni ravnatelj Ravnateljstva policije Nikola Milina, hrvatski branitelji, predstavnici udruga iz Domovinskog rata te brojni okupljeni građani.

Sveta misa za sve poginule i umrle hrvatske branitelje održana je u Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu, a predvodio je generalni vikar Požeške biskupije msgr. Josip Krpljević.

Kolona hrvatskih branitelja, državni vrh te građani potom su krenuli u „Mimohodu pobjednika“, od crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije do spomen-obilježja hrvatskim braniteljima na Rimokatoličkom groblju gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Vijence su položili predstavnici Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja i udruga sudionika događanja 1./2. ožujka 1991. godine, državni vrh, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave te hrvatski branitelji.

Potom je održano svečano postrojavanje sudionika, s okupljenima su se obratili Anamarija Blažević, gradonačelnica Grada Pakraca, Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije i branitelja Pakraca i Lipika, Alojz Tomašević, župan požeško-slavonski, Danko Bevanda, pripadnik Posebne jedinice policije Kumrovec, Mladen Markač, izlaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova, Tomo Medved, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja, Željko Glavić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora te Marijan Mareković, izaslanik predsjednika RH.

Ministar Tomo Medved pozdravio je okupljene u ime premijera Andreja Plenkovića te izrazio duboko poštovanje svima koji su podnijeli žrtvu kako bismo danas živjeli u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj.  

„Zahvaljujem svima vama koji dolazite u Pakrac obilježiti početak velikosrpske agresije na Hrvatsku, ali prije svega obilježiti odlučnost i spremnost hrvatskih branitelja za obranu svoje Domovine. Posebno pozdravljam pripadnike specijalnih postrojbi MUP-a koje su na današnji dan ovdje pokazale velikosrpskom agresoru, svima onima koji su imali namjeru okupirati ovaj predivan slavonski kraj i ostale dijelove Republike Hrvatske, da smo spremni svoje živote položiti da ovo ostane hrvatska država.“, rekao je ministar.  

 „Dragovoljci iz svih krajeva Republike Hrvatske branili su svoj Pakrac i on nikada nije pao. Na tim temeljima i danas gradimo sve svoje planove, aktivnosti i projekte. To je vodilja ove Vlade i mene kao ministra hrvatskih branitelja. Obveza nam je i dalje biti potpora svim hrvatskim braniteljima, a naročito obitelji naših poginulih, nestalih i umrlih prijatelja. Moramo znati prepoznati one najugroženije među nama.“, istaknuo je ministar.

Ministar Medved naglasio je i potrebu prenošenja istine i vrijednosti Domovinskog rata mladim generacijama te posebno istaknuo posjete učenika osmih razreda osnovnih škola Pakracu.




Počelo je 1. ožujka 1991. u Pakracu

Prvoga dana mjeseca ožujka 1991. godine, razoružano je 16 policajaca nesrpske nacionalnosti u Policijskoj postaji Pakrac te je načelnik Jovo Vezmar, uz pomoć policajaca srpske nacionalnosti preuzeo postaju u svoje ruke.

Na ulazu u grad, u večernjim satima, pobunjenici su postavili i barikade. Sljedećega dana, 2. ožujka, specijalne postrojbe MUP-a RH stigle su u Pakrac i slomile otpor te uspostavile javni red i mir.

Bio je to događaj koji je označio početak Domovinskog rata.

 
 

Pisane vijesti