Obavijest o utvrđivanju jedinstvene svote mirovine

Na 2. sjednici Hrvatskog sabora 9. prosinca 2016. donesene su izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju kojima je stavljena van snage odredba kojom su mirovine hrvatskih branitelja bile razdvojene na dva dijela. Izmjene i dopune ZOMO-a stupile su na snagu 1. siječnja 2017. godine te je nadležno tijelo HZMO obvezno donijeti nova rješenja o jedinstvenoj svoti mirovine.

Izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju ("Narodne novine", broj 120/2016.) propisuju da se korisnicima mirovina ostvarenih prema posebnim propisima pod povoljnijim uvjetima, objedini dio mirovine ostvaren na temelju staža osiguranja i dio mirovine ostvaren prema posebnom propisu.
 
Sukladno tome, te nastavno na objavu na stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, ovim putem obavještavamo korisnike mirovina ostvarenih prema posebnim propisima da će cjelokupna mirovina za siječanj 2017. godine, koja će se isplatiti u veljači, biti usklađena s važećom aktualnom vrijednošću mirovine u visini 61,59 kn.
 
Na taj način izjednačava se usklađivanje mirovina ostvarenih prema općem i posebnim propisima tj. izjednačuje se aktualna vrijednost mirovine neovisno o tome je li mirovina, odnosno mirovinsko primanje, ostvareno prema općem ili posebnom propisu. HZMO će u ožujku 2017. godine svim korisnicima tih mirovina, po službenoj dužnosti, donijeti rješenje o jedinstvenoj svoti mirovine. 
 
Više možete saznati na: http://www.mirovinsko.hr/default.aspx?id=11553 
 

Pisane vijesti