Nastavljena terenska istraživanja na lokacijama Zdenčec i Kod Marije-Bjelčenica

Slika /FOTOGRAFIJE/2018/5 Svibanj/Uzn2srps - podsljemenska zona/Gračani-nastavak TI   0005.JPG

Od 8. svibnja 2018. godine i početka aktivnosti na lokaciji Zdenčec ukupno su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 32 osobe

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, u suradnji s drugim nadležnim institucijama, i tijekom proteklog tjedna provodila je terenske aktivnosti koje se, temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, kontinuirano provode od 9. travnja 2018. godine na području podsljemenske zone u Zagrebu.

Prošlog tjedna su u postupku aktivne obrade bile lokacije Zdenčec i Kod Marije-Bjelčenica s ciljem utvrđivanja mjesta masovne grobnice s posmrtnim ostacima u njoj.

Na lokaciji Kod Marije-Bjelčenica obradom terena zasad nije potvrđeno postojanje masovne grobnice dok su na lokaciji Zdenčec do sada ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 32 osobe.

Svi posmrtni ostaci ekshumirani tijekom ovih terenskih istraživanja bit će opremljeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu na stručnu obradu i pripremu za sahranu.

Zbog postizanja što boljih rezultata u procesu terenskog istraživanja na podsljemenskoj zoni, Uprava za zatočene i nestale koristi sva prikupljena saznanja o događajima i stradanjima na tom području kako bi terenskim istraživanjima došla do rezultata.

Aktivno i punim intezitetom, nastavljaju se terenski istraživati obje navedene lokacije i ovaj tjedan. O daljnjim rezultatima provedenih aktivnosti Ministarstvo hrvatskih branitelja pravovremeno će obavještavati javnost.

Pisane vijesti