Najava: Nastavak terenskih istraživanja, probnih iskapanja i ekshumacija na području Grada Zagreba

Slika /FOTOGRAFIJE/Ilustracije/Iskapanje 1.JPG

Osim na lokaciji „Tuškanac 74“, planirane aktivnosti terenskih istraživanja će se provoditi i na području Gračana, Markuševca te Dubrave

U ponedjeljak, 27. kolovoza 2018. godine, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, u sklopu terenskih istraživanja na području Grada Zagreba, nastavlja s ranije započetim postupkom probnog iskapanja i ekshumacije na lokaciji „Tuškanac 74“.

Prva faza terenskog istraživanja i ekshumacije provedena je u razdoblju od 29. siječnja do 2. veljače 2018. godine te je aktivnost zbog nepovoljnih vremenskih prilika i otežanih uvjeta za rad na terenu tada privremeno obustavljena.

Osim probnog iskapanja i ekshumacije na lokaciji „Tuškanac 74“, od ponedjeljka će se započeti i s provedbom ostalih planiranih aktivnosti terenskih istraživanja na širem području Grada Zagreba, odnosno na većem broju lokacija čiji se statusi nalaze u različitim fazama aktivnog istraživanja.

Provodit će se probna iskapanja na području Gračana, sondiranje na području Markuševca te sveobuhvatni terenski izvidi lokacija koji uključuju razgovore sa svjedocima, snimanje lokacija iz zraka, pretraživanja terena cadaver psima i georadarom na području Markuševca i Dubrave.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja organizira i koordinira terenska istraživanja temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i prikupljenih vlastitih istraživanja te će o rezultatima provedenih aktivnosti naknadno obavijestiti javnost.

Pisane vijesti