Na području podsljemenske zone nastavljena terenska obrada

Slika /FOTOGRAFIJE/Ilustracije/Iskapanje 1.JPG

Tijekom proteklog tjedna na lokaciji Zdenčec terenskim su istraživanjem ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 35 osoba

Tijekom prošlog tjedna nastavljena je aktivna obrada na području podsljemenske zone na lokacijama Zdenčec i Kod Marije-Bjelčenica.

Na lokaciji Zdenčec su tijekom prošlog tjedna ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 35 osoba, što s ranije ekshumirana 32 posmrtna ostatka čini ukupno najmanje 67 pronađenih i ekshumiranih posmrtnih ostataka na ovoj lokaciji.

Probnim iskapanjem zasad nisu pronađeni posmrtni ostaci, odnosno nije potvrđeno postojanje masovne grobnice na lokaciji Kod Marije-Bjelčenica.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja nastavlja aktivnu pretragu i obradu terena i u tekućem tjednu. Svi ekshumirani posmrtni ostaci bit će opremljeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu na stručnu obradu i pripremu za sahranu.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja uz sudjelovanje drugih nadležnih institucija kontinuirano provodi terenska istraživanja na području podsljemenske zone od 9. travnja, temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i prikupljenih vlastitih istraživanja.

Zbog postizanja što boljih rezultata u procesu terenskog istraživanja u podsljemenskoj zoni, Uprava za zatočene i nestale i dalje aktivno prikuplja saznanja kroz razgovore s primarnim svjedocima te ljudima koji imaju moguće spoznaje o događanjima iz tog vremena, a koja mogu biti od koristi prilikom provođenja terenskih aktivnosti.

Misao vodilja Uprave za zatočene i nestale je uvijek bila da sve žrtve rata, civilne i vojne, imaju pravo na dostojno trajno počivalište te da je postupanje s njihovim posmrtnim ostacima obaveza države i hrvatskog društva.

O daljnjim rezultatima provedenih aktivnosti Ministarstvo hrvatskih branitelja pravovremeno će obavještavati javnost.

Pisane vijesti