Ministarstvo i Sveučilište u Zagrebu sklopili Sporazum o suradnji

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Siječanj/Sporazum - MHB i Sveučilište/1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpisivanjem Sporazuma, Ministarstvo i Sveučilište zajedno će doprinijeti učinkovitosti složenog procesa traženja nestalih osoba u Republici Hrvatskoj.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras potpisali su u ponedjeljak, 14. siječnja 2019. godine, Sporazum kojim se utvrđuje suradnja između Ministarstva hrvatskih branitelja i Sveučilišta u Zagrebu.

Potpisivanjem Sporazuma, Ministarstvo i Sveučilište zajedno će doprinijeti učinkovitosti složenog procesa traženja nestalih osoba u Republici Hrvatskoj. Iako je Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja od samog početka svoga djelovanja ostvarivala suradnju sa znanstveno-medicinskim ustanovama u svrhu obrade i identifikacije posmrtnih ostataka ekshumiranih žrtava, Ministarstvo je usmjereno na jačanje potencijala u budućnosti, stvaranje novih vrijednosti i poboljšavanje kvalitete ekshumacija i obrade posmrtnih ostataka, kao i kvalitete znanstvenog i istraživačkog rada. 

 „Otvaranje vrata bliskoj suradnji, koja će se u prvom koraku usmjeriti na unaprjeđenje stručnog i znanstvenoga rada u području ekshumacija i obrade posmrtnih ostataka, predstavlja naš zalog budućnosti. Ovdje se ne radi o formi, već o vrlo konkretnom i dinamičnom Sporazumu kojim zajednički šaljemo snažnu poruku domoljubne odgovornosti - posvećenosti pronalasku naših žrtava“, rekao je ministar Medved istaknuvši kako je ovo važan korak za Ministarstvo. „Stvaranje djelotvornih okvira rada pridonosi učinkovitosti procesa traženja te u najvećoj mjeri potvrđuje kontinuitet politike Ministarstva.“

Suradnja će se provoditi prema potrebama obiju strana - Ministarstvu hrvatskih branitelja i Sveučilišta u Zagrebu, a na zahtjev i u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja te uz stručni nadzor ovlaštenih i educiranih predstavnika Sveučilišta u Zagrebu nad radom suradnika i studenata koji će sudjelovati u provedbi aktivnosti. Istodobno, Ministarstvo pruža priliku Sveučilištu u Zagrebu u jačanju znanstvenog, istraživačkog i stručnog kadra na višoj razini koji će, temeljem rezultata istraživanja, moći pružiti kvalitetniji pristup i novu, dodatnu vrijednost.

„Potpisivanje ovog sporazuma je od zajedničkog interesa jer studenti stječu znanja i postaju vrhunski stručnjaci gledajući stručnjake u praksi. Važno nam je da studenti steknu praktična iskustva na licu mjesta kakva se iz knjiga i predavanja ne mogu naučiti. Kroz provedbu ovog Sporazuma dobit ćemo dovoljan broj stručnjaka koji će moći pomoći rješavanju brojnih neriješenih slučajeva”, istaknuo je rektor Boras.

A broj neriješenih slučajeva itekako je velik. Republika Hrvatska danas je suočena s 1.911 neriješenih slučajeva nestalih osoba i posmrtnih ostataka smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu. Imamo potkrijepljene informacije o 998 lokacija mogućih mjesta groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Ove brojke najbolje svjedoče kakvim je žrtvama obilježena nedavna povijest naše zemlje i s kakvim se posljedicama danas nosi naše društvo.

Traganje za osobama nestalim u Domovinskom ratu, ali i istraživanje groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, koji su u nadležnosti Ministarstva hrvatskih branitelja, izrazito su složeni procesi koji nužno podrazumijevaju interdisciplinarni pristup - međuresornu suradnju s nadležnim državnim tijelima, humanitarnim organizacijama i udrugama te, svakako, znanstvenim ustanovama. Sporazum između Ministarstva i Sveučilišta u Zagrebu zasigurno će pružiti još kvalitetniji pristup i novu dodanu vrijednost sveobuhvatnom sustavu rasvjetljavanja sudbina žrtava oružanih sukoba na području Republike Hrvatske i tako doprinijeti ostvarenju vizije – osiguranja trajnog mira i dostojnog počivališta našim žrtvama.

Pisane vijesti