Ministarstvo hrvatskih branitelja sklopilo Sporazum o suradnji s Međunarodnom komisijom za nestale osobe

Slika /AM2017/Sučić_ICMP.jpg

U utorak, dana 31. siječnja 2017. godine, gospodin Stjepan Sučić, pomoćnik ministra na čelu Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske, i gospodin Matthew Holliday, voditelj ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan, potpisali su sporazum o sudjelovanju Republike Hrvatske u projektu Baza podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih uslijed oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji u Sarajevu.

Baza podataka sadržavat će popis svih nestalih osoba koje traže Republika Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Republika Srbija, Kosovo i Crna Gora, a bit će dostupna u obliku on-line aplikacije smještene na ICMP-ovom serveru i zaštićena u skladu s najrigoroznijim sigurnosnim standardima. Baza će sadržavati  podatke koji se primjenjuju u procesu traženja, uključujući ime nestale osobe, ime oca, prezime, datum rođenja, mjesto rođenja, datum nestanka, mjesto nestanka, općinu nestanka, datum identifikacije (ako je izvršena) i države u kojima je nestanak registriran, a podaci će biti prikazani na jedinstven način u skladu s najvišim međunarodnim kriterijima.

Pomoćnik ministra gospodin Stjepan Sučić ovom je prilikom izjavio kako je Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja prepoznala ovu aplikaciju kao koristan alat i dobro rješenje kako bi podaci o nestalim osobama bili dostupni u realnom vremenu svim zainteresiranim stranama u procesu. Naglasio je kako je Ministarstvo svoj stav oko sudjelovanja u projektu usuglasilo s predstavnicima obitelji nestalih odnosno sa Savezom udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji su projektu dali svoju punu potporu.

Gospodin Matthew Holliday naveo je kako će Baza podataka omogućiti prikupljanje svih relevantnih podataka na jednom mjestu, rješavanje problema duplih evidencija te sistematizaciju i dostupnost svih poznatih podataka o pojedinačnim slučajevima.

ICMP je sporazum o sudjelovanju u projektu prethodno potpisao s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Kosovom, a u prvoj polovini 2017. godine očekuje se potpisivanje sporazuma i s Republikom Srbijom.



Foto: ICMP

Pisane vijesti