Ministar Medved uputio čestitku pripadnicima 1. hrvatskog gardijskog zdruga

Slika /FOTOGRAFIJE/2024/1._hrvatski_gardijski_zdrug.jpg

Svim ponosnim pripadnicima čestitam 30. obljetnicu 1. hrvatskog gardijskog zdruga, uz poziv na zajedništvo koje nas je vodilo do pobjede uz vaš slogan - VIRIBUS UNITIS. Neka nas snaga zajedništva i nadalje povezuje i vodi!

U organizaciji Udruge ratnih veterana 1. hrvatskog gardijskog zdruga, čija je zadaća čuvanje uspomene na postrojbu i promicanje njezine tradicije i vrednota, tradicionalno se uoči Velikog tjedna obilježava obljetnica 1. hrvatskog gardijskog zdruga, ustrojenog prije 30 godina.

U povodu jubilarne obljetnice, pripadnicima Zdruga čestitku je uputio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved:

Poštovani pripadnici 1. hrvatskog gardijskog zdruga,
drage obitelji poginulih i umrlih pripadnika Zdruga,
dragi prijatelji,

čestitam vam 30. obljetnicu 1. hrvatskog gardijskog zdruga, najelitnije postrojbe Hrvatske vojske!

Zdrug je osmišljen kao specijalna vojna postrojba Oružanih snaga za obavljanje posebnih i najsloženijih borbenih zadaća u svim uvjetima s kopna, mora i zraka. Pokazali ste svoju snagu, izdržljivost i odlučnost i u ekstremno teškim uvjetima.

Časno i odgovorno, na ponos svih svojih pripadnika i cijele Hrvatske, svoje ste zadaće uspješno izvršavali tijekom Domovinskog rata, gdje ste dali golemi doprinos od prvog do zadnjeg dana.
U vašim redovima bili su hrabri pripadnici specijalnih postrojbi MORH-a i Glavnog stožera HV-a, Bojne Zrinski i Bojne Matija Vlačić, kao i 8. lakojurišne brigade Vojne policije, a tijekom Domovinskog rata kroz 1. hgz je prošlo oko 2100 pripadnika.

Predvođeni vašim zapovjednikom Miljenkom Filipovićem, koji je vodio Zdrug tijekom cijelog Domovinskog rata, dali ste značajan doprinos u oslobodilačkim operacijama Cincar, Zima '94, Bljesak, Skok 2, Ljeto '95, Oluja, Maestral i Južni potez...

Iako je u oslobodilačkoj operaciji Maestral poginuo dozapovjednik postrojbe Ante Šaškor, kojega se danas posebno prisjećamo, ranjen zapovjednik Zdruga te zapovjednici bojni, uspješno ste obavili sve zadaće. Tako to rade specijalci!

I nakon Domovinskog rata nastavili ste sa specijalističkim obukama i doveli postrojbu na NATO-ove standarde. I danas vašu ulogu i zasluge s ponosom promiču pripadnici HV-a u čijim redovima su sljednici ove elitne postrojbe nastale u najtežem radzoblju naše novije povijesti.

Obilježavajući ovu jubilarnu obljetnicu, s tugom i ponosom prisjećamo se 75 pripadnika Zdruga i postrojbi iz kojih je ustrojen, koji su položili svoj život za našu slobodu i neovisnost. Njima i njihovim obiteljima vječno smo zahvalni na njihovoj žrtvi za Domovinu. Hvala im i slava!

Svim ponosnim pripadnicima još jednom čestitam 30. obljetnicu 1. hrvatskog gardijskog zdruga, uz poziv na zajedništvo koje nas je vodilo do pobjede uz vaš slogan - VIRIBUS UNITIS. Neka nas snaga zajedništva i nadalje povezuje i vodi!

Pisane vijesti