Ministar Medved u Mostaru s pripadnicima HVO-a

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/Mostar - 22-03-2024 - 1.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

''Svi ratni vojni invalidi HVO-a, sve obitelji naših poginulih i nestalih branitelja prepoznati su u našem Zakonu o hrvatskim braniteljima. Od početka mandata naše Vlade, u zajedništvu i partnerstvu, smo riješili izazove s kojima su se ranije suočavali pripadnici HVO-a'', rekao je Medved 

Koordinacijski sastanak Ministarstva hrvatskih branitelja RH s predstavnicima krovnih braniteljskih udruga Hrvatskog vijeća obrane održan je danas u Mostaru, kako bi se pripadnici HVO-a detaljno upoznali s pravima koja ostvaruju temeljem Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako je cilj radnog sastanka analiza realizacije zakonskih rješenja i mjera koje Vlada RH, a posebno Ministarstvo hrvatskih branitelja, provodi za pripadnike HVO-a.

''Ono čemu smo svjedočili iz izvješća i stavova predsjednika braniteljskih udruga me raduje. Gotovo da nema nijednog otvorenog pitanja koje bi iziskivalo žurno rješavanje. Većinu njih smo riješili u našem zajedništvu i partnerstvu'', izjavio je ministar Medved.

Kako je kazao, pripadnici HVO-a su u Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji snažno zastupljeni. 

''Svi ratni vojni invalidi (RVI) iz HVO-a, sve obitelji naših poginulih i nestalih branitelja prepoznati su u našem Zakonu o hrvatskim braniteljima, kao i u mirovinskom sustavu RH. Išli smo korak po korak, a ovaj posljednji čin izmjena i dopuna Zakona, koji je stupio na snagu početkom ove godine, omogućio je svim RVI, bez obzira na postotak invalidnosti, podnošenje zahtjeva za ostvarenje prava na mirovinu", rekao je Medved. 

Ministarstvo hrvatskih branitelja nastavlja s aktivnostima usmjerenim prema hrvatskim braniteljima, imajući u vidu  i pripadnike HVO-a. 

''Hrvatska je izgradila četiri veteranska centra, izgraditi ćemo ih još pet i nastavljamo sa širenjem te mreže. Već ove godine započinjemo s izgradnjom braniteljskih centara, riječ je o usluzi za branitelje koji su u potrebi za trajnim smještajem. Imamo i program preventivnih sistematskih pregleda, a kada god je to moguće uključit ćemo i pripadnike HVO-a“, kazao je Medved te dodao kako je to ''rezultat jasne politike, opredjeljenja i konkretnih mjera koje smo najavili i prije osam i prije četiri godine''. 

Ministar Medved iskazao je potporu i drugim projektima u Mostaru. „Uz potporu udrugama, želim istaknuti i potporu radu Memorijalno-dokumentacijskog centra u Mostaru, kao i realizaciji Muzeja HVO-a u vojarni Stanislav Baja Kraljević, čija je izgradnja doprinos i budućim generacijama“, poručio je Medved. 

Tijekom boravka u Mostaru ministar Medved sastao se s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem, koji je zahvalio je ministru Medvedu za sve što je učinio u proteklih osam godina svog mandata. 

''Jedno od osnovnih načela kojim se mi vodimo je zaštita dostojanstva Domovinskog rata i naših branitelja te to činimo u najboljoj vjeri i suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja'', kazao je Čović, te je ujedno iskazao zadovoljstvo statusom branitelja HVO-a koji imaju u hrvatskom zakonu.   

Uz ministra Medveda, na koordinacijskom sastanku su bili i glavni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivica Akmadža te zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivo Bulaja, koji su upoznali predstavnike udruga pripadnika HVO-a s njihovim pravima iz Zakona o hrvatskim braniteljima.

Pisane vijesti