Ministar Medved otvorio Memorijalni turnir u spomen na Josipa Jovića

  • Slika /Dokumenti 2022/Arzano.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na 26. memorijalnom malonogometnom turniru "Josip Jović" sudjeluje 12 ekipa iz MUP-a i policijskih uprava, te 8 ekipa braniteljskih udruga

Ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i zamjenik župana Ante Šošić, načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića sudjelovali su 30. srpnja 2022. u Aržanu na otvaranju Memorijalnog malonogometnog turnira “Josip Jović”. Nakon polaganja vijenaca u društvu načelnika Općine Cista Provo Bože Čubića obišli su radove na Memorijalnom centru “Josip Jović".

Malonogometni turnir organizira Udruga policijskih branitelja Domovinskog rata Imotski uz potporu Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave splitsko-dalmatinske i IPA Regionalni klub Splitsko-dalmatinska. Na 26. memorijalnom malonogometnom turniru "Josip Jović" sudjeluje 12 ekipa MUP-a i policijskih uprava, te 8 ekipa braniteljskih udruga.

Predsjednik Udruge policijskih branitelja Domovinskog rata Imotski Ivica Strinić u svom obraćanju zahvalio je svim uzvanicima i dragim gostima na dolasku. „Čast mi je i zadovoljstvo pozdraviti nazočne hrvatske branitelje i policajce koji ste danas došli u Aržano rodno mjesto Josipa Jovića, heroja, redarstvenika i prve žrtve Domovinskog rata. Naš dolazak u njegovo rodno mjesto znak je da ga nikada nećemo zaboraviti. Nadamo se da će ovaj turnir ostati tradicija okupljanja ekipa iz svih policijskih uprava“ naveo je Ivica Strinić i na kraju zahvalio svima koji pomažu da se ovaj turnir svake godine održi i natjecateljima zaželio sportsku sreću.
 
Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije u svom obraćanju zahvalio je organizatorima turnira i naveo kako će Josipova žrtva živjeti u svim generacijama koje dolaze. „Mnogi od vas koji će danas igrati nogomet niste ni rođeni kada je Josip dao život za domovinu. To je vrijednost ovog turnira. Do kraja ove godine biti će gotov predivan objekt spomen soba ovdje u Aržanu. Kroz simboliku tog objekta duša svakog od njih će biti utkana tu. Splitsko-dalmatinska županije će i nadalje podržavati ovaj turnir, biti ćemo potpora jer ovaj kraj nije dvojio ni trenutka. Josip je prvi, ali nema kuće u ovom kraju koja nije dala hrvatskog branitelja, junake koji su braneći domovinu proslavili Aržano. Zahvaljujem se ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu za sve što je napravio za hrvatske branitelje, koji u svom radu promiče vrijednost i djela hrvatskih branitelja. Ministar Medved je čovjek koji je i sam toliko dao u obrani domovine.  Svima vama prije svega želim prijateljstvo, ugodno druženje, lijepo se provedite i uživajte“ naveo je u svom obraćanju župan Boban.
 
„Čast mi je i privilegija danas biti ovdje s vama na 26. memorijalnom turniru u sjećanje na Josipa Jovića. Teško je pronaći neke nove riječi, ali meni je osobna motivacija kada vas vidim ovdje zajedno, mladost i iskustvo, a svi smo tu kako bi se još jednom prisjetili Josipa Jovića i Domovinskog rata i uloge koju su hrvatska policija i branitelji imali u stvaranju Hrvatske. S ovog turnira otići ćemo osnaženi i jači u borbi sa svakodnevnim zadaćama, ali hrvatski policajac koji je stvorio Hrvatsku znat će je sačuvati i održati za buduće generacije koje dolaze. Sport je dobar način da se međusobno upoznamo, da pokažemo koliko smo prkosni, koliko znamo i koliko se možemo boriti za grb koji nosimo“ istaknuo je načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

„Iznimna mi je čast pozdraviti  vas u ovoj prigodi kada nas je 26. put ovdje u Aržanu ponovno okupio Josip Jović, prva žrtva Domovinskog rata, prvi redarstvenik koji je život položio za domovinu u Domovinskom ratu. Iznimno sam sretan i zahvaljujem Udruzi policijskih branitelja u Domovinskom ratu Imotski   na naporu koji ulažete u organizaciju turnira. Hvala vam što neumorno ulažete energiju i entuzijazam da očuvamo ovu tradiciju. Zahvaljujem svim natjecateljima, timovima hrvatskih branitelja i policije.  Neizmjerna mi je radost vidjeti vas u istom postroju, veterane Domovinskog rata, zajedno hrvatske branitelje i mlade i perspektivne hrvatske policajce, okupljene ovdje u čast i sjećanje na Josipa Jovića, ali uz Josipa se danas prisjećamo svih žrtava Domovinskog rata“, rekao je ministar Medved.

„Domovinski rat najsnažniji je temelj samostalne i suvremene Republike Hrvatske,  a hrvatski branitelji su kamen temeljac na kojima počiva naša sloboda i upravo zato je važno čuvati sjećanje  na naše hrabre junake koji su živote položili za slobodu koju danas uživamo, naglasio je Medved.

Živimo u vremenu prepunom izazova, posebno je važno danas istaknuti ovaj sigurnosni segment za što smo neizmjerno ponosni da ćemo s 01. siječnja 2023. ući u Schengenski prostor, rekao je Medved.

„Vi hrvatski policajci u očuvanju sigurnosti Hrvatske, a posebno na našim granicama, imate posebnu ulogu i nosite posebnu odgovornost i na tome vam čestitam. I uz te i takve obveze pronalazite  načina  doći  i kroz sportski susret odati priznanje našem Josipu Joviću“. 

„Kroz spomen dom Josipa Jovića na poseban način iskazujemo i prenosimo na buduće generacije i tu snagu partnerstva i sinergiju djelovanja općine, županije i Ministarstva hrvatskih branitelja  i cijele Vlade kako bi trajno ovdje u Aržanu postavili postav posebno usmjeren prema mladima. Kada uđu u spomen sobu da dobiju jasnu sliku o uvjetima i okolnostima stvaranja Hrvatske, o tome tko je bio Josip Jović, da zauvijek ostane sjećanje, ali i opomena da je hrvatski čovjek bio, ostao i bit će spreman  dati svoj život  za slobodu  kako bi  naš narod  ostao  i opstao živjeti  na ovom najljepšem dijelu zemaljske kugle. Pozivam vas da se nikada ne umorimo od prenošenja uspomena i sjećanja i organiziranja ovakvih  susreta“ rekao je tom prigodom ministar Medved.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je otvorio turnir i svim natjecateljima zaželio dobre sportske rezultate, te da  dva naredna dana budu ispunjena prijateljstvom i lijepim druženjima.
 
Na svečanosti otvaranja turnira pjevala je policijska klapa Sveti Mihovil.

FOTO: PU splitsko-dalmatinska

Pisane vijesti