Ministar Medved otkrio spomen-obilježje civilnim žrtvama u naselju Čorci

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2023/Corci_civili_spomen obiljezje/db6f72ce-2c7b-4131-bac2-5850d72e9570.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ovo spomen-obilježje jedno je od mnogih podignutih civilnim žrtvama i trajni podsjetnik na besmislenost zločina nad civilnim stanovništvom u Domovinskom ratu. Svi civili ubijeni su u jesen 1991. godine u zaseoku Čorci.

U blizini Vrhovina kod Otočca, u naselju Čorci, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, uz članove obitelji Čorak, otkrio je spomenik devetorici civilnih žrtva Domovinskog rata iz te obitelji ubijenih 1991. godine.

Članove obitelji Čorak pobunjeni Srbi odvezli su iz njihovih domova u nepoznatom smjeru. O njihovoj sudbini ništa se nije znalo sve do svibnja 2002.  kada su njihove posmrtne ostatke pronašli radnici Nacionalnog parka Plitvička jezera, na teško pristupačnom predjelu zvanom Oštri vrh.
"Oprostiti se može, ali se ne može zaboraviti, vrijeme liječi rane sve. Samo je žalosno da nitko nije odgovarao za ta djela", rekao je Milan Čorak, član obitelji stradalih.

Ministar Medved je rekao da je ovo spomen-obilježje jedno od mnogih podignutih civilnim žrtvama i trajni podsjetnik na besmislenost zločina nad civilnim stanovništvom u Domovinskom ratu. "Svi ovi civili ubijeni su u jesen 1991. u zaseoku Čorci. Imena žrtava su podsjetnik svima koji se ovdje zateknu. Da se ne zaboravi i nikada više ne ponovi", istaknuo je.

„Svako tko zna što se prije 32 godine dogodilo ovdje u Čorcima osjeća tugu i bol za svakim izgubljenim životom. Te su žrtve prošle neshvatljive torture samo zato jer su bili Hrvati. Želim iskazati zahvalu Draženu Kostelcu i svima koji su potaknuli ostvarivanje ove ideje i otimanja zaboravu ove ratne strahote. Ovo spomen-obilježje jedno je od mnogih podignutih civilnim žrtvama i trajni podsjetnik na besmislenost zločina nad civilnim stanovništvom u Domovinskom ratu. Svi ovi civili ubijeni su u jesen 1991. godine u zaseoku Čorci. Imena žrtava su podsjetnik svima koji se ovdje zateknu. Da se ne zaboravi i nikada više ne ponovi. Ovamo najviše dolazi rodbina žrtava, ali vjerujem da će ubuduće u zaseok Čorci dolaziti mnogi i odavati počast ubijenim žrtvama. Ovdje treba dolaziti što više ljudi, s jasnim ciljem: pokloniti se ovim nedužnim žrtvama. Ovamo trebaju doći i oni koji ne znaju povijesne istine i činjenice o stvaranju Hrvatske“, poručio je ministar Medved.

„Postoje neki koji to znaju, ali su zaboravili. Njima je poziv da dođu i podsjete se da nam sloboda nije darovana, već je vrlo skupo plaćena krvlju naših branitelja i civila. Neka pročitaju ova imena i nastoje zadržati našu kolektivnu memoriju i svijest o istini. Naša sloboda ima tisuće upisanih imena branitelja i civilnih žrtava. Od Široke Kule, preko Saborskog do Vukovara. Pripadam privilegiranoj generaciji koja je imala priliku stvarati svoju neovisnu Domovinu. Hrabrost naših branitelja i njihova žrtva svakodnevna su nam inspiracija u obavljanju naših izazovnih zadaća“, istaknuo je ministar Medved.

Vijence su na spomenik položili ministar Tomo Medved, župan ličko-senjski Ernest Petry, gradonačelnik Otočca Goran Bukovac i načelnik Vrhovina Milorad Delić. Svijeće se zapalili i članovi obitelji poginulih, predstavnici brojnih Udruga iz Domovinskog rata i građani Vrhovina i Otočca.


Foto: Ličko-senjska županija

Pisane vijesti