Ministar Medved na otvorenju spomen-obilježja hrvatskim braniteljima u Krapini

  • Slika /Dokumenti 2022/HN20220625592773.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Hrvatski branitelji su najsnažniji kamen temeljac Hrvatske danas, na tom temelju gradimo budućnost ostavljajući iza sebe pale žrtve kao opomenu, rekao je ministar Medved

U Krapini je  25. lipnja 2022. u Perivoju Janka Draškovića svečano otvoreno spomen-obilježje smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Krapinsko-zagorske županije

Otvaranju spomen-obilježja u počast poginulim hrvatskim braniteljima u ime predsjednika Vlade nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Uz članove obitelji poginulih i umrlih branitelja, branitelje s područja Krapinsko-zagorske županije, predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, svečanosti u Krapini prisustvovali su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Žarko Tušek, izaslanik župana Varaždinske županije, brigadni general Željko Dvekar, saborski zastupnici Siniša Jenkač, Željko Pavić i Željko Sačić, ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Josip Bukvić te brojni drugi gosti.

„Ovo spomen obilježje simbolizira vrijeme stvaranja i obrane domovine i težnje kroz povijest hrvatskog čovjeka za slobodom. Vjerujem da će ovaj spomenik u srcu Krapine biti prepoznat kao trajna zahvala Republike Hrvatske svim junacima koji su svoje živote položili na oltar domovine, ali i svim danas živim hrvatskim braniteljima – rekao je Medved te je dodao kako je uvjeren da će ovo spomen obilježje biti putokaz mladima jer zbog njih gradimo, zbog njih stvaramo. Na poseban način onima koji možda razmišljaju o odlasku iz Hrvatske. Vjerujem da će onog trenutka kad se nađu ispred ovog spomen obilježja zastati, promisliti i prisjetiti se koliko je skupo plaćena sloboda.“

Nema te postrojbe i bojišta gdje Zagorci nisu dali svoj doprinos, a to na poseban način obilježava ljude ovog dijela Hrvatske. Iako izravno niste bili napadnuti i ugroženi, vaše obitelji i kuće, ali domoljublje i osjećaj da trebate učiniti nešto je ono što vas izdiže i postavlja na najvišu razinu vrednovanja svih nacionalnih i državotvornih ideja – poručio je ministar

Hrvatski branitelji su najsnažniji kamen temeljac Hrvatske danas, na tom temelju gradimo budućnost ostavljajući iza sebe pale žrtve kao opomenu – poručio je, dodavši kako se država prema braniteljima i njihovim obiteljima odnosi s poštovanjem i ljubavlju pa iskazao čast i zahvalu da je sudjelovao u realizaciji ovog projekta, a posebnu je zahvalu uputio udruzi ˝Gromovi˝ i njenom predsjedniku Zvonimiru Kantoliću.

Dragi moji Zagorci, dragi moji hrvatski branitelji, zahvaljujem vam na svemu što se učinili za Hrvatsku. Smognimo snage i uvijek imajmo vjere u sebe, u svoj narod i ostanimo vjerni svojoj domovini – kazao je Medved.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je da je Zagorje u ovom trenutku malo, tiho, ponizno i sjeća se 69 zagorskih mladića koji su ostavili svoj život na oltaru Domovine, ali i da je u  ovom trenutku veliko, snažno i ponosno na branitelje. Napomenuo je da je 11.500 zagorskih branitelja sudjelovalo Domovinskom ratu te da nema postrojbe i područja u Hrvatskoj gdje Zagorci nisu bili, i sve to pod zapovjedništvom našeg Zagorca, dr. Franje Tuđmana, rekao je župan.

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović rekao je da mu je u ovih 9 godina koliko je gradonačelnik ovo je jedan od najemotivnijih govora koje treba držati i možda jedan od najtežih. Što reći o braniteljima i o Domovinskom ratu? Kako da to govori netko tko je u to vrijeme bio dijete? Uvijek u životu ostanu slike onoga čega se sjećate. Sjećam se trenutka kada smo na trgu dočekivali branitelje koji su se vraćali iz pobjedničke operacije Oluja. Za nas koji smo tada bili djeca, to su slike koje sigurno nikada nećemo zaboraviti, kao što nikada nećemo zaboraviti ni današnje otvorenje spomen obilježja – napomeno je Gregurović. Dodao je da je ova lokacija, u samom srcu Krapine, puna simbolike. Iznad nas je Stari grad u kojem su se za vrijeme najvećih turskih napada u vrijeme banovine Ivana Draškovića održavali Hrvatski sabori i raspravljalo se o obrani tadašnje domovine. Ispred nas je Ulica Hrvatskih branitelja – rekao je gradonačelnik.

U ime inicijatora za izgradnju ovog spomen-obilježja nazočnima se obratio predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Krapinsko-zagorske županije Zvonimir Kantolić.

Neka ovo spomen obilježje u Krapini bude još jedan znak zahvalnosti našim poginulim suborcima na čast i ponos svih nas. Neka bude mjesto pijeteta prema ogromnoj žrtvi i svjedočanstvo na neka teška vremena, ali vremena ponosa i slave. 69 naših poginulih suboraca branili su i oslobodili domovinu sa željom da nam svima bude bolje – rekao je Kantolić.

Okupljenima se obratila i predsjednica Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Varaždinske županije Ljubica Florijan-Cerovečki koja je naglasila sjećanje na Domovinski rat kao najslavnije razdoblje hrvatske povijesti nikada ne smije biti zaboravljeno.

Nakon mimohoda braniteljskih udruga i svečanog otvorenja spomen obilježja koje je blagoslovio don Ivan Grinišin na Hušnjakovom je održan koncert Klape „Sveti Juraj” i Orkestra Hrvatske ratne mornarice.

FOTO: HINA/MHB

Pisane vijesti