Ministar Matić u posjeti Međunarodnoj ljetnoj školi mira u Savudriji

  • Slika /Arhiva/slike/DSC_1076 (Copy).JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar branitelja Predrag Matić jučer je u Kampu "Veli Jože" u Savudriji posjetio Međunarodnu ljetnu školu mira koju, uz potporu Ministarstva branitelja i Grada Zagreba, organizira Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.

Posjet Školi ministar Matić započeo je obilaskom Kampa u društvu Valtera Flege, župana Istarske županije, te Damira Jašarevića, voditelja u Školi i člana SABA Republike Hrvatske. Prilikom obilaska Međunarodne ljetne škole mira, ministar Matić je prisustvovao i predavanju o Drugom svjetskom ratu na teritoriju Republike Hrvatske koje je polaznicima Škole držao sveučilišni profesor Hrvoje Klasić.

Nakon pozdravnih riječi Damira Jašarevića i Valtera Flege, Franjo Habulin, predsjednik SABA Republike Hrvatske, uručio je ministru Matiću Povelju Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske kao oblik zahvale za potporu koju je Ministarstvo branitelja dalo Međunarodnoj ljetnoj školi mira.

U svom obraćanju ministar je istaknuo: "Ministarstvo branitelja najviše skrbi za stradalnike iz Domovinskog rata, ali ne zaboravlja i neće zaboraviti ni naše prethodnike iz prošloga rata. Fašizam je najgora stvar koja se dogodila u prošlom stoljeću. Stoga antifašizam, pobjednički antifašizam, koji je na našim prostorima bio posebno jak, čini zasade nove, nezavisne i demokratske Republike Hrvatske. Unatoč kritikama koje dobivamo, budite sigurni da će antifašizam uvijek imati svoje mjesto u Ministarstvu branitelja".

Međunarodna ljetna škola mira kroz interdisciplinaran i interaktivan rad nastoji educirati i osvijestiti mlade ljude da se aktivno uključe u izgradnju pravednijeg društva, društva bez nasilja i nehumanog postupanja, s više pravde i jednakosti za svako ljudsko biće.

Rad Škole predviđen je u trajanju od tri tjedna ciklusa, a predavači su etablirani stručnjaci iz pojedinih područja, kao i članovi SABA koji svojim osobnim iskustvom govore o antifašizmu u vrijeme Drugog svjetskog rata. Polaznici radionica i tečajeva dolaze iz svih krajeva Hrvatske, Srbije, Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore.

Pisane vijesti