Ministar Matić na otkrivanju spomen-obilježja u Kokočaku

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar branitelja Predrag Matić sudjelovao je danas u Kokočaku u svečanosti otkrivanja spomen-obilježja Momiru Krmpotiću i Milanu Puhaniću, hrvatskim braniteljima poginulima u operaciji „Orkan 91”. Ministar je ovom prilikom iz Kokočaka ispratio te u Orahovici dočekao trkače s VIII. memorijalne utrke Kokočak-Orahovica.

Kokočak je malo naselje u sastavu Grada Orahovice, s tek nekoliko povratnika nakon ratnih razaranja. Selo se nalazi na nekadašnjoj liniji razdvajanja Kokočak-Gornja Pištana-Donja Pištana-Orahovica, a upravo se tom trasom danas trči memorijalna utrka.

U vojno-redarstvenoj operaciji „Orkan 91”, koja je trajala od 29. listopada 1991. do 3. siječnja 1992. godine i bila prva značajnija pobjeda Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, oslobođen je najveći dio zapadne Slavonije. Nažalost, prilikom oslobađanja orahovačkog područja 3. prosinca 1991. godine poginuli su Momir Krmpotić iz Našica, Milan Puhanić iz Kelešinke i Branko Jaklić iz Orahovice.

Njima u spomen, ali i u spomen svim poginulim i nestalim braniteljima, Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Virovitičko-podravske županije, ogranak Orahovica, već tradicionalno u mjesecu prosincu organizira memorijalnu utrku Kokočak – Orahovica. Osim toga, Udruga je posvećena uređenju i održavanju spomen-obilježja poginulim suborcima. Prepoznajući vrijednost njihovog angažmana, Povjerenstvo Ministarstva branitelja za sufinanciranje izgradnje, postavljanja ili uređenja spomen-obilježja u tri je navrata preporučilo odobrenje sredstava sufinanciranja, za obnovu postojećeg spomen-obilježja na mjestu pogibije hrvatskog branitelja Branka Jaklića, za izgradnju „Križa hrvatskih branitelja“ u Donjoj Pištani te za obnovu postojećeg spomen-obilježja na mjestu pogibije hrvatskih branitelja Momira Krmpotića i Milana Puhanića u Kokočaku.

Spomen-obilježje u Kokočaku, uz prisustvo ministra Matića te Vlade Marića, izaslanika predsjednika Republike Hrvatske, otkrili su Mario Puhanić, sin poginulog Milana Puhanića, i Nikola Krmpotić, otac poginulog Momira Krmpotića. U svom govoru ministar je istaknuo kako su „u kasnu jesen 1991. godine gorjeli Dubrovnik, Lipik, Pakrac, a i Vukovar je već pao, ali je operacija Orkan 91 dala nadu hrvatskim braniteljima i narodu da još nije sve izgubljeno, što se na kraju i obistinilo”. Ministar je pohvalio i rad Udruge te naglasio kako je posao udruga „da čuvaju sjećanje na naše poginule i preminule prijatelje i suborce, a za sva materijalna prava pobrinut će se Ministarstvo branitelja i Vlada Republike Hrvatske”.

Nakon svečanosti u Kokočaku, izaslanstva su upalila svijeće i kod spomenika Branku Jakliću u Gornjoj Pištani, kod Križa hrvatskih branitelja u Donjoj Pištani, a po dolasku trkača u Orahovicu, kod spomenika poginulim braniteljima položeni su vijenci i upaljene svijeće.



Pisane vijesti | Otkrivanje spomen-obilježja | Domovinski rat