Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved gostovao u središnjim informativnim emisijama

  • Slika /AM2017/Fotografije/Screenshot HRT RTL/Screenshot_5.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved gostovao je u petak, 23. lipnja 2017., u središnjim informativnim emisijama RTL Danas i Dnevniku HRT-a predstavljajući Nacrt prijedloga novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. 

Odgovarajući na novinarska pitanja u emisiji RTL Danas, ministar je istaknuo kako je unazad godinu dana temeljito analizirana sva problematika koja se stvarala u proteklih 20 godina od završetka Domovinskog rata. Jedanaest projektnih skupina i preko 500 istaknutih pojedinaca radilo je danonoćno kako bi dali odgovor na najvažnija pitanja vezana uz braniteljsku i stradalničku populaciju i pronašli odgovarajuća rješenja koja su kroz Nacrt prijedloga Zakona od petka, 23. lipnja 2017. godine, stavljena u javnu raspravu.

Podsjećajući na činjenicu da su hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata najsnažniji temelj hrvatskog društva, ministar je poseban naglasak stavio na stopu smrtnosti hrvatskih branitelja koja je na zabrinjavajućoj razini o čemu svjedoče podaci da danas u prosjeku umire devet hrvatskih branitelja dnevno, odnosno da ih je samo u 2016. godini umrlo više od četiri tisuće, s 51 godinom prosječne starosti. Izdvojio je i podatak da polovica ukupno nezaposlenih u Republici Hrvatskoj pripada braniteljskoj populaciji, odnosno više od 82 tisuće hrvatskih branitelja danas je bez posla, mirovine ili bilo kakvih primanja.

Odgovarajući na pitanje u Dnevniku HRT-a hoće li uspjeti razuvjeriti kritičare da se radi samo o lijepom slovu na papiru, ali da novca za provedbu novog predviđenog Zakona jednostavno nema, ministar je potvrdio kako su sve predviđene mjere, na čijem se osmišljavanju nakon analize stanja intenzivno radilo proteklih godinu dana, u potpunosti primjenjive te su, u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava i Ministarstvom financija, za njih osigurana financijska sredstva. S primjenom nekih od mjera, poput preventivnih medicinskih pregleda, već se započelo, a do kraja 2017. godine predviđeno je njih 33 tisuće.

Na pitanje hoće li svi branitelji doista uspjeti ostvariti svoja prava ministar je rekao kako su kroz višemjesečnu koordinaciju testirane sve inicijative i mjere upravo iz razloga kako bi u praksi bile provedive. „Upravo iz razloga da sve predviđene mjere budu što dostupnije svim hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata bez obzira u kojem dijelu Republike Hrvatske žive, Ministarstvo hrvatskih branitelja radi na osnaživanju područnih jedinica po županijama“, pojasnio je ministar.
Ističući kako su sve mjere koje su predočene javnosti u konačnici podložne javnoj kritici, ministar Medved na poslijetku je pozvao kritičare kao i cjelokupnu zainteresiranu javnost da se, tijekom već započete javne rasprave, jave Ministarstvu hrvatskih branitelja sa svojim konstruktivnim prijedlozima i kritikama kako bi se pred Hrvatski sabor izašlo s vrlo jasnim, ali i vrlo provedivim dokumentom i, ono najvažnije, kako bi hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata nakon dugog niza godina doživjeli svoju satisfakciju, odnosno kako bismo kao društvo odgovorili na sve poteškoće i probleme s kojima se susreću.

Gostovanja ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda u emisiji RTL Danas i u Dnevniku HRT-a možete pogledati ovdje: RTL, HRT


Fotografije: Screenshot

 

Pisane vijesti