Ministar branitelja na konferenciji za medije predstavio projekt "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar"

  • Slika /Arhiva/slike/DSC_0503.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Nakon današnje sjednice Vlade RH, na kojoj je jednoglasno usvojena Uredba o osnivanju Javne ustanove "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar", ministar branitelja Predrag Matić na konferenciji za medije predstavio je ideju i projekt Memorijalnog centra u Vukovaru.

Prije samog donošenja Uredbe na Vladi RH, Ministarstvo branitelja organiziralo je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću u sklopu koje su se održale i dvije javne tribine, u Šibeniku i Vukovaru, a u savjetovanju je bilo moguće sudjelovati i putem interneta.

Bitka za grad Vukovar i Domovinski rat u cjelosti temelj su moderne Republike Hrvatske. Želeći očuvati sjećanje na Vukovar i Domovinski rat, Vlada RH i Ministarstvo branitelja osnovali su središnje mjesto na kojemu će se na moderan, suvremen i dostojanstven način učiti nove generacije o vrijednostima Domovinskog rata.

Uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, projektom Memorijalnog centra Domovinskog rata predviđen je dvodnevni posjet učenika svih osmih razreda Vukovaru. Tijekom svog boravka u Vukovaru učenici osmih razreda učit će o vukovarskoj tragediji i Domovinskom ratu uopće te o značaju pojedinih akcija i operacija u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. U sklopu dvodnevnog posjeta osmaši će biti smješteni u vukovarskoj vojarni, a posjetit će i najznačajnije vukovarske lokacije iz Domovinskog rata. Kao zadnja etapa nastavnog programa predviđen je i posjet učenika ratištu najbližem mjestu njihova stanovanja. Vukovar će godišnje posjetiti gotovo 50 000 osmaša, odnosno 300 učenika dnevno.

Osim edukativnog dijela, Ministarstvo je projekt zamislilo kao gospodarski impuls turizmu, hotelijerstvu, ugostiteljstvu i trgovini na području Slavonije, Baranje i Srijema.

PREZENTACIJA S DANAŠNJE KONFERENCIJE ZA MEDIJE:

Pisane vijesti