Međunarodni dan sjećanja na holokaust i "Vlak 1000"

Slika /slike/auschwitz-485689_1920.jpg

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust i 70. obljetnice oslobođenja logora Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj, pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević i zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić u Rijeci su održali konferenciju za medije.

Na konferenciji su osudili svaki oblik mržnje i govorili o potrebi za izgradnjom tolerantnog i inkluzivnog društva. Tom je prilikom najavljeno i sudjelovanje Republike Hrvatske u projektu “Vlak 1000”.

Od 5. do 10. svibnja 2015. godine, u organizaciji Nacionalnog instituta za veterane i žrtve rata Kraljevine Belgije, održat će se komemorativno-edukativni događaj pod nazivom “Vlak 1000” u kojem će ove godine po prvi puta sudjelovati i mladi iz Republike Hrvatske. “Vlak 1000” je edukativni projekt u kojem sudjeluje 1000 mladih i njihovih učitelja iz svih krajeva Europe, a koji se temelji na očuvanju sjećanja na žrtve holokausta, toleranciji i pobjedi demokratskih vrijednosti nad nacizmom. Tijekom putovanja sudionici će se susresti i s preživjelima žrtvama nacističkih logora.

Troškove ovogodišnjeg sudjelovanja predstavnika iz Republike Hrvatske, pet mladih osoba i njihove pratnje, financirat će Vlada Republike Hrvatske.

Više informacija o mogućnosti sudjelovanja u “Vlaku 1000” uskoro će biti objavljeno na stranici Ministarstva branitelja.

 

 

Pisane vijesti | Konferencija | Drugi svjetski rat