Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Slika /FOTOGRAFIJE/2023/identifikacija/shutterstock_261556073_cr.jpg

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Ministarstvo hrvatskih branitelja na poseban način odaje priznanje hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata, zahvaljujući im na njihovoj nesebičnoj žrtvi za Domovinu

Glavna skupština Ujedinjenih naroda je 1992. godine usvojila rezoluciju kojom je proglasila 3. prosinca Međunarodnim danom osoba s invaliditetom. Nakon donošenja rezolucije, UN-ova Komisija za ljudska prava pozvala je zemlje članice da ističu obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.

Ministarstvo hrvatskih branitelja svakodnevno provodi mjere i aktivnosti koje su usmjerene na skrb prema hrvatskim ratnim vojnim invalidima, a naročito na očuvanje kvalitete njihovih života i zdravlja kroz preventivne sistematske preglede, medicinsku rehabilitaciju, ortopedska i ostala medicinska pomagala.

Uz medicinsku rehabilitaciju, sa specijaliziranim bolničkim ustanovama Ministarstvo je osiguralo i mjeru produženog liječenja za teško bolesne hrvatske branitelje te smo u Kliničkom zavodu za rehabilitaciju i ortopedska pomagala, u suradnji s KBC-om Zagreb, uredili jedinstveni centar za liječenje otvorenih rana i dekubitusa za naše najteže ratne vojne invalide.

Osobito smo ponosni na odnos suradnje i povjerenja s našim hrvatskim ratnim vojnim invalidima koji je temelj za niz zajedničkih inicijativa i projekata kako bi  im pružili što kvalitetniju i bolju brigu. Jedan od takvih zajedničkih projekata je i Projekt rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom.

Prateći potrebe stradalničke populacije koje su se tijekom godina mijenjale, ove je godine dovršen projekt uspostave Veteranskih centara u Šibeniku, Petrinji, Sinju i Daruvaru koji su potpuno prilagođeni osobama s invaliditetom i zadovoljavaju sve suvremene standarde.

Korisnici u Veteranskim centrima dobivaju usluge iz područja psihosocijalnog osnaživanja, tjelesne rehabilitacije i očuvanja zdravlja te edukacije kroz radionice, treninge i predavanja, kao i radnu terapiju i pružanje pomoći pri zapošljavanju, a raduju nas pozitivne reakcije i dojmovi hrvatskih ratnih vojnih invalida koji su koristili programe u Veteranskim centrima.

Ono što nam predstoji su Izmjene i dopune Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji koje su trenutačno u saborskoj proceduri. Izmjenama i dopunama Zakona ćemo prvi put nakon 2001. godine povećati invalidnine hrvatskim ratnim vojnim invalidima. Povećat će se i naknade za njegovatelje te omogućit rad na pola radnog vremena uz dobivanje punog iznosa invalidske mirovine.
 
Dragi hrvatski ratni vojni invalidi, u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, još jednom vam zahvaljujemo na vašoj žrtvi i doprinosu za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

Ministarstvo hrvatskih branitelja i nadalje će ustrajat u zaštiti vaših prava i snažno podupirati sve aktivnosti kako bismo predano i ustrajno zajednički pridonijeli rješavanju svih izazova s kojima se suočavate.

 

Pisane vijesti