Komemoracijom kod spomen-obilježja Trokut Novska obilježen početak oslobađanja zapadne Slavonije

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/TROKUT NOVSKA 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

"To je velika bitka o kojoj moramo puno više govoriti. Velikosrpski san o granici Virovitica-Karlovac-Karlobag upravo je ovdje prekinut", rekao je ministar Medved, poručivši: “Da nije bilo Orkana i Otkosa, Pakraca i Vukovara te brojnih drugih akcija i bitaka, ne bi bilo ni Bljeska ni Oluje”

Jubilarna, 30. obljetnica početka oslobađanja zapadne Slavonije i komemoracija u spomen na poginule hrvatske branitelje održana je 29. listopada 2021. kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Trokut kod Novske.
 
Počast poginulim hrvatskim braniteljima u ime predsjednika Vlade odao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a u izaslanstvu Vlade bili su i ministar obrane Mario Banožić te državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović.
 
Uz članove obitelji poginulih hrvatskih branitelja, ratne zapovjednike i hrvatske branitelje te predstavnike udruga iz Domovinskog rata, obljetnici su nazočili i predsjednik Republike Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, umirovljeni generali Marijan Mareković i Josip Lucić, te župani i predstavnici županija koje zajedno s Gradom Novskom tradicionalno sudjeluju na ovom komemorativnom skupu.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća izaslanstva su odala počast poginulim hrvatskim braniteljima na zapadnoslavnoskom bojištu, a molitvu je predvodio vojni kapelan don Željko Volarić.

"To je velika bitka o kojoj moramo puno više govoriti. Ovo je mjesto svjedok burnih povijesnih događaja, a herojska bitka je jedna od najznačajnijih za daljnji tijek Domovinskog rata. Velikosrpski san o granici Virovitica-Karlovac-Karlobag upravo je ovdje prekinut zahvaljujući našoj hrabrosti i našem zajedništvu", rekao je ministar Medved, dodavši kako je akcija Orkan predstavljala prekretnicu u novijoj hrvatskoj povijesti.

Posebno se prisjetio poginulih branitelja u toj akciji iz raznih krajeva naše domovine te im zahvalio na žrtvi, kao i njihovim obiteljima, a zahvalnost je iskazao i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu “koji je imao viziju kako stvoriti državu, odlučnosti kako ju obraniti i mudrosti kako ju osloboditi”.

“Da nije bilo Orkana i Otkosa, Pakraca i Vukovara te brojnih drugih akcija i bitaka, ne bi bilo ni Bljeska ni Oluje”, zaključio je Medved, dodavši da smo našu pobjedu izvojevali zahvaljujući nacionalnom jedinstvu, te je poručio: “Neka nam naše žrtve budu nadahnuće za izgradnju naše domovine i bolje budućnosti, a hrvatski branitelji, vojnici i policajci uzor kako se voli i brani domovina”.

Govoreći o akciji kojom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije, predsjednik Milanović istaknuo je nedostatak opreme i veliki broj poginulih hrvatskih branitelja, a župan Celjak je podsjetio da je tu stvarana hrvatska država te zahvalio hrvatskim braniteljima.

O akciji Orkan detaljnije je govorio ratni zapovjednik Operativne grupe Posavina, umirovljeni brigadni general Rudi Stipčić, koji je također ukazao na važnost napadno-oslobodilačkih operacija iz 1991. u kontekstu konačne pobjede izvojevane 1995. godine, zaključivši da je upravo ‘91. bila najteža, najsudbonosnija i najsvjetlija godina Domovinskog rata.

Vojna akcija Orkan počela je 29. listopada 1991. i prva je značajnija pobjeda Hrvatske vojske u Domovinskom ratu kojom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije. Akcija je trajala do 3. siječnja 1992., kada je na snagu stupilo Sarajevnsko primirje. U akciji Orkan te Otkos i Papuk koje su uslijedile oslobođena su brojna mjesta i naselja ukupne površine oko 2000 četvornih kilometara ili oko 80% do tada okupiranog teritorija zapadne Slavonije, čime je spriječeno njeno izdvajanje iz sastava Hrvatske. Imena više od tri stotine poginulih branitelja uklesana su na stamene stupove koji čine jedinstveno spome-obilježje na Trokutu kod Novske i gdje se svake godine 29. listopada obilježava Dan početka oslobađanja zapadne Slavonije.

FOTO: Ž. Gašparović / MORH - J. Kopi / HINA

Pisane vijesti