Komemoracija za generala Đuru Dečaka

 • Slika /Dokumenti 2022/IMG-20220403-WA0002.jpg
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

"Generala Dečaka zauvijek ćemo pamtiti kao ponosnog, odvažnog i beskrompomisnog čovjeka. Takav je bio do posljednjeg dana svoga života a odlaskom s ovoga svijeta za sobom je ostavio neizbrisiv trag," istaknuo je ministar Medved

Povodom smrti general-pukovnika Đure Dečaka u Virovitici je 3. travnja 2022. održana komemoracija kojoj su, uz članove obitelji, nazočili izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Josip Đakić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, predstavnici udruga iz Domovinskog rata i Hrvatskog lovačkog saveza te drugi uzvanici i ratni prijatelji generala Dečaka.

Bio je među prvima kada je to bilo najpotrebnije...

Biranim riječima od generala Dečaka oprostio se ministar Medved, a govor s komemoracije donosimo u cijelosti:
 
"Kad su ga nedavno pitali što bi učinio da je u situaciji kao prije tri desetljeća, Đuro Dečak je odgovorio: Učinio bih isto. Mi smo znali da netko mora ići, a to što je izbor pao na nas, to je bila sudbina.

Ožalošćena obitelji, poštovani sudionici komemoracije, dragi prijatelji, ujedinjeni u tuzi okupili smo se kako bi odali počast generalu Đuri Dečaku – čovjeku kojega će generacije pamtiti kao jednog od simbola Domovinskog rata.

U ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i svoje osobno, poštovanoj obitelji, rodbini, svim hrvatskim braniteljima, prijateljima i svima koji za njim tuguju izražavam duboko suosjećanje.  

Virovitica je izgubila svoga velikana, Hrvatska velikoga domoljuba. Njegova djela govore o njemu više nego ikakve riječi i govori, djela kojima nas je trajno zadužio ne samo kao dragovoljac Domovinskog rata, nego i kao general-pukovnik pobjedničke Hrvatske vojske te istaknuti političar.

Svoje mjesto u našoj nacionalnoj povijesti osigurao na samom početku stvaranja hrvatske države

Đuro Dečak je svoje mjesto u našoj nacionalnoj povijesti osigurao na samom početku stvaranja hrvatske države, kada ga je zloglasna Kontraobavještajna služba tzv. Jugoslavenske narodne armija uhitila zbog „pokušaja organiziranja oružane pobune“ protiv tadašnje Jugoslavije.

Taj događaj bio je nagovještaj zla koje je nedugo potom uslijedilo. Četiri mjeseca proveo je samici vojnog zatvora u Zagrebu, a nakon oslobađanja postaje pripadnik Hrvatske vojske, čijem je ustroju i razvoju na više razina zapovijedanja dao svoj nemjerljiv doprinos.

Organizirao je i pripremao dragovoljce za obranu domovine, bio je zapovjednik pakračkog sektora i 127. virovitičke brigade, a potom i načelnik pješaštva Hrvatske vojske te zapovjednik II. zbornog područja Đakovo.
U tim najtežim danima velikosrpske agresije na Hrvatsku zapovijedao je hrvatskim snagama u Zapadnoj Slavoniji i sudjelovao u prvim osloboditeljskim operacijama, dajući svoj ogroman doprinos tijekom cijelog Domovinskog rata.

Uvijek angažiran i aktivan, nakon bogate vojne nastavlja uspješnu političku karijeru, a u fokusu njegovog djelovanja i dalje su hrvatski branitelji i Domovinski rat - pravedan, obrambeni i osloboditeljski.

Bio je čovjek od malo riječi, ali velik u djelima

Bio je jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice, kroz koju je dao poseban doprinos u stvaranju hrvatske države, a kao zastupnik Hrvatskog sabora i župan Virovitičko-podravske županije nastavio se boriti za Hrvatsku, jednako srčano i odvažno kao i što je branio i oslobađao našu domovinu.

Kao predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane na poseban način kreirao je normativne akte i Zakone koji su bili itekako važni za odnos društva i države prema hrvatskim braniteljima. Na poseban način čuvao je vrijednosti Domovinskog rata kao predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Bio je i najdugovječniji predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza te član Hrvatskog generalskog zbora. I u svakoj od tih asocijacija dao je svoj maksimalan doprinos i ostavio trajan pečat.

U svemu što je radio bio je ustrajan i dosljedan, ali i uspješan, zbog čega je bio i ostao uzor mnogima. Bio je veliki čovjek, poznat po svojim djelima.

Generala Dečaka zauvijek ćemo pamtiti kao ponosnog, odvažnog i beskomprominsnog čovjeka. Takav je bio do posljednjeg dana svoga života, a odlaskom s ovoga svijeta za sobom je ostavio neizbrisiv trag.

Zbogom dragi generale, hvala ti za sve što si učinio za samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku i neka ti je laka hrvatska gruda!“

O djelima i zaslugama generala Dečaka govorili su i saborski zastupnik Đakić, virovitičko-podravski župan Andrović i gradonačelnik Kirin, kao i zamjenik načelnika stožera 127. brigade HV-a brigadir Marko Krstanović te predsjednik nekadašnjeg Kriznog štaba za bivšu općinu Virovitica Anto Krišto, a od svog dugogodišnjeg predsjednika oprostili su se i predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata te Hrvatskog lovačkog saveza.

Foto: MORH/J. Kopi

Pisane vijesti