Komemoracija hrvatskim braniteljima poginulim na zapadno-slavonskom bojištu

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Listopad/Trokut Novska_Vukic_slikezupanije/TROKUT_01.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Sjetimo se početaka Domovinskog rata, sjetimo se s kakvim oružjem i opremom smo krenuli u rat. Ali, dragi prijatelji, ljubav prema Domovini je pobijedila. Naše zajedništvo je pobijedilo, istaknuo je snagu zajedništva izaslanik predsjednika Vlade državni tajnik Vukić. 

Komemoracija poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata 1991.-1995. godine na zapadno-slavonskom ratištu te obljetnica vojne operacije „Orkan - 91“ održana je u utorak, 29. listopada u Novskoj, kod  spomen-područja „Trokut“.

Komemoraciji su, uz članove obitelji poginulih i umrlih hrvatskih branitelja te hrvatske branitelje, nazočili izaslanik predsjednice Republike Hrvatske brigadni general Ivica Komljen, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora zastupnik Josip Đakić, izaslanik predsjednika Vlade državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić, predstavnici regionalnih i lokalnih samouprava, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, kao i brojni građani okupljeni kako bi počast odali hrvatskim braniteljima koji su živote položili na Oltar Domovine. 

Komemoracija je započela Svetom misom koju je predvodio župnik Župe svetog Tome apostola u Rajiću, velečasni Josip Pendžić, u koncelebraciji s vlč. Pericom Matanovićem, župnikom župe blaženog Alojzija Stepinca u Novskoj i dekanom Novljanskog dekanata vlč. Pejom Oršolićem.

Nakon Svete mise, uslijedilo je polaganje vijenaca predvođeno roditeljima i obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz četiri hrvatske županije. Vijenac je položilo i državno izaslanstvo te izaslanstva županija, izaslanstva gradova i općina, kao i predstavnici udruga iz Domovinskog rata.

Potom su se izaslanstva obratila okupljenima i istaknula važnost zapadnoslavonskog bojišta i ulogu hrvatskih branitelja. U ime domaćina obrati se župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić uputivši poseban pozdrav sudionicima bitke za Trokut. Orkan, Otkos i Papuk bile su operacije koje su spriječile velikosrpsku najezdu na ovim područjima i stvaranje preduvjeta za formiranje Velike Srbije, podsjetio je Žinić.

Izaslanik predsjednika Vlade državni tajnik Ivan Vukić istaknuo je snagu zajedništva koja je hrvatske branitelje vodila u Domovinskom ratu. Snaga zajedništva koje smo imali u devedesetim godinama omogućila sam je pobjedu nad trećom vojnom silom u Europi. Sjetimo se početaka Domovinskog rata, sjetimo se s kakvim oružjem i opremom smo krenuli u rat. Ali, dragi prijatelji, ljubav prema Domovini je pobijedila. Naše zajedništvo je pobijedilo. Takvo zajedništvo potrebno nam je i danas kada se suočavamo s novim izazovima. Oni su i gospodarske i ekonomske prirode, ti izazovi tiču se i demografije i iseljavanja mladih, ali suočavamo se i s izazovom zaborava. Svjedoci smo u našem društvu raznih revizionizama, svjedoci smo  posljednjih dana i, uništenja spomen-obilježja hrvatskim braniteljima. Kako bismo spriječili takve događaje, takve društvene pojave, moramo spriječiti zaborav, rekao je.

I u ovoj prigodi državni tajnik izrazio je sućut i zahvalnost članovima obitelji poginulih hrvatskih branitelja. Poštovani članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, s ovoga mjesta izražavam vam zahvalnost za vašu žrtvu Domovini. Vi ste Hrvatskoj poklonili najvrjednije što ste imali. Vi se i danas, svaki dan, žrtvujete za Hrvatsku jer u vašem životu nedostaju vaši najmiliji. Agresor je prekinuo sretna djetinjstva, prekinuo je, ugasio je živote, poručio je Vukić.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Đakić poručio svima koji blate i sramote Hrvatsku da na to nemaju pravo zbog onih koji su za slobodnu i neovisnu državu položili svoje živote.

Izaslanik predsjednice Komljen osvrnuo se na postignuća Republike Hrvatske te poručio kako seuz prisjećanje na žrtve Domovinskog rata trebamo usmjeriti budućnosti. Današnja Hrvatska, kao članica NATO-a i Europske unije, najveće je priznanje i svima poginulima koji su za nju prolili svoju krv, rekao je Komljen.

 
Operacija „Orkan-91“ započela je koordiniranim napadom postrojbi Hrvatske vojske 29. listopada 1991. godine, a do kraja izvođenja operativnog plana oslobođeno je više okupiranih naselja. Jedna od najtežih bitki vodila se za područje oko tadašnjeg motela Trokut, gdje je neprijatelj imao jake snage, a područje Trokuta oslobođeno je 19. studenog.1991.

U strategijskoj operaciji „Orkan-91“, pod zapovijedanjem Rudija Stipčića, zapovjednika Operativne grupe Posavina, sudjelovali su pripadnici 17 postrojbi s područja gradova i mjesta Samobora, Svete Nedelje, Bjelovara, Dugog Sela, Križevaca, Koprivnice i Vrbovca, 1. gardijske brigade „Tigrovi“, hrvatski branitelji s područja Grada Novske, 125. brigade HV, Ivanić Grada, općina Križa, Kutine i Kloštar Ivanića.

 
Foto: Sisačko-moslavačka županija/Grad Novska

 

Pisane vijesti